Hídvégi-Üstös Pál blogja: május 24-25.

Május 24.

Tiszabecs – Vásárosnamény

Reggel Tarr Zsuzsi és az RTL Fókusz stábja reggel 7.30-kor már forgatott – a május 26-i Fókuszban láthatod a riportot. Üdvözölt Tiszabecs Polgármestere, majd Szatmárcsekén keresztül, ahol szintén kezet fogtam Polgármester úrral futottam egészen Tivadarig.

Itt kerékpárosok, futók, görkorcsolyások vártak és Kelemen Béla, tarpai polgármester, maratonfutó. Fantasztikus, 12 km/h ütemet diktálva futottunk be Tarpára, ahol eredeti szabolcsi szilvával vártak a pálinka lovagrend tagjai és a helyi ízekből is kóstolót kaptunk: kolbász, sonka, szalonna, szilvalekvár, házikenyér. Most is összefut a nyál a számban. A kelleténél kicsit bőségesebb ebéd után hosszabb pihenőre volt szükség, így Kelemen Bélával és Jüttner Csabával, Vásárosnamény vezetőjével átbeszéltük az Együtt az Élő Tiszáért! program kapcsán is felmerülő, annak továbbfejlesztésére irányuló lehetőségeket és megállapodtunk, hogy még június folyamán újra találkozunk, mert mindhárman tele vagyunk ötlettel.

Gulács után, Jánd határában várt Kokas Jutka és Barát Tibor a vásárosnaményi gyerekekkel, és ekkor kezdett csepegni az eső, majd pár perc alatt mindannyian bőrig áztunk. A cipőmben tocsogott a víz mire beértem a gergelyugornyai Garabonciás üdülőközpontba. Este együtt vacsoráztunk Tiborral, Judittal és a gyerekekkel. Fantasztikus, felemelő, de fárasztó volt a nap 62 kilométert nyomtam le részben közúton részben a töltésen.

Gasztro górcső: Szabolcs és különösen Tarpa a minőségi tájjellegű élelmiszereiről híres. Szilva-, alma- és meggypálinkát lehet kóstolni, aszalványokat készítenek ezekből a gyümölcsökből és alma chipset. Emellett szinte minden, sokszor bio, gyümölcsből főzik a lekvárt, birsalma, szeder, som és persze a szilva minden mennyiségben. Megkóstolhattuk a házi sonkát, kolbászt, szalonnát is. Vásárosnaményban, a Winkler fogadóban is helyi ízekből kaptunk kóstolót, kötött galuska levessel indult a menü, ami annyiban több egy tartalmas zöldséges húslevesnél, hogy gusztusos csomókat kötnek a levestésztából. A kukoricagrízzel készült töltöttkáposzta – 8! takartó volt egy adag – sokkal könnyebb étel, mint a rizses és a káposzta levél is különlegesen puha.

Tarpa jövőképe: A természeti értékekre alapozott gazdasági növekedés. Vegyszerek használatának visszaszorítása. Minőségi élelmiszerek termelésére alapozott fenntartható fejlődés. Emellett a turisztikai lehetőségekben rejlő lehetőségek maximális kihasználása. Tarpa Kelet Magyarország egyetlen műemlék települése. 170 műemlékház található a faluban.

Május 25.
Vásárosnamény/Gergelyiugornya – Tuzsér: 43,2 km

Gergelyiugornyán aludtunk, a Garabonciás üdülőközpontban. Azonban a szervezők sem tudták, hogy a szomszédban éppen ezen az éjszakán nyílt egy új szórakozóhely, így hajnalig dübörgött a fülünkbe a zene. Alig aludtam az éjszaka és a cipőm is csuromvizes volt, amit reggel még hellyel-közzel ki kellett szárítanunk, a reggeli indulás csúszott. Végül a 10 órakor indultam a nap programját szervező Tiszaadony felé.


Délután a Kossuth Rádió Közelről műsorának adott interjú után érkeztünk meg Tiszaadony településre, ahol már várt a polgármester, a képviselőtestület, TV2 Tények műsorának és az RTL Híradójának stábja. Itt került sor a magyarországi futásom egyik leglátványosabb elemére. A helyi termelők nevében Nagy Dániel, a Tarpa Natura Kft. képviseletében ugyanolyan tömegű élelmiszerrel ajándékozott meg, mint amennyi én vagyok: 74 kg. Az élelmiszerek között volt almalé, aszalt gyümölcsök, pálinka, lekvárok, sonka, kolbász és bőven jutott a méltón híres tiszaadonyi kecskesajtból is – az önkormányzat hozta létre az üzemet, hogy munkát adjon a helyieknek és mára már a nagyobb élelmiszerboltokban is kaphatók a termékeik.

Köszönet Révész László polgármester úrnak és Bertók Bélának, hogy Tuzséron, a kastélykertben éjszakáztunk. Jól, csendben aludtunk a Lafuma és Praktiker sátrakban.

Nagyon szeretem ezt a vidéket Tiszabecstől Tuzsérig! Már úgy jövök ide, mintha haza jönnék. Jó volt újra látni azokat a polgármestereket, szervező kollégákat és újságírókat, akiket már 2004-ben a túlélőtúra keretében megismertem, és újra meg újra találkoztam velük, akár a CHA versenyek szervezése, vagy éppen a Tisza úszásom során.