Hídvégi-Üstös Pál blogja: május 26-27.

Május 26.
Tuzsér – Pácin – 46 km

Reggel 7-kor keltünk. 8-kor már autóban ültünk, mert Zemplénagárdnál nem jár a komp így autóval hatalmasat kerülve jutottunk a Tisza túlpartjára, hogy folytathassam az utam Szlovákia felé.
10-kor rajtoltam a partról és a töltésen futottam a szlovákiai Tiszatarjánig, ahol a sóházban – valamikor a ruszinok Aknaszlatinából ide fuvarozták a sót – fogadott Kopasz József polgármester, a képviselőtestület tagjai, környezetvédelmi szakemberek és a helyi iskolások. A múzeumban együtt néztük meg a régi fotókat és történeti emlékeket. Nyakig érő fűben, a töltésen futottam el Perbenyikbe, ahol bemutatták valahai Gróf Maijláth József kastélyát. A gróf volt a Tisza-Bodrog közben az árvízvédelem elindítója és ő építtette az első vasútvonalat is vidéken. Cigándig futottam, ma összesen 46 kilométert. Szállásunk Kisrozvágyon volt, köszönet érte Petraskó Tamás polgármester úrnak.

Május 27.
Tuzsér – Tokaj – 48 km

Begyulladt a bal lábamon az ínszalag és egyre több a vér és vízhólyagom, pedig az Asics cipő és a Noene betét is kiválóan működik. Mivel többször megállok napközben, és ekkor nem tudok külön nyújtani, levezetni a mozgást nagy a sérülés veszélye. A hőség irtóztató volt. Kerékpáros kísérőm Szomolányi Ervin és persze én is totál leégtünk, már teljesen úgy nézek ki, mint Namíbiában a 150 kilométer sivatagi futás után csak most már lassan az 500-nál tartok. Míg én futok, a program helyszíni koordinátora Kőszegi Levente a településeket járja és gyűjti az aláírt nyilatkozatokat. Ma Cigándon, Tiszacsermelyen, Gávavencsellőn, Rakamazon, Timárban, Kisrozványon, Nagyrozvágyon, Györgytarlón, Paszab és Ibrány településeken járt. Tokaji Gyerekek és a Hegyvidék újság rímhányó szerkesztője, újságírója Técsi Zoltán fogadtak és könnyezve ölelt öreg barátom Megyeri Sándor, aki nem hagyhatta ki, hogy Olaszliszkáról átjöjjön fogadásomra. A városban találkoztunk az éppen itt vendégeskedő nemzetközi környezetvédelmi bizottsággal, ők arról faggattak, hogy mit kellene tenni a Tiszáért az én válaszom ennyi volt: Minden konferenciát kövessen tett is! Nem elég beszélni, cselekedni kell!
Jól esik, hogy mindenhol tudnak rólam és kiabálják a gyerekek: Fuss Forest Fuss!, Reggel láttunk a TV-ben. Holnap Pataki Zita fut veled Tiszalúcon.