Hídvégi-Üstös Pál blogja: május 28-29.

Május 28.
Tokaj – Kesznyéten/Szamárhát – 46 km

Tokajban reggel 9-kor sajtótájékoztatóval kezdtük a napot, melyen részt vett Májer János, Tokaj polgármestere, valamint a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Técsi Zoltán a Hegyvidék magazin főszerkesztője.

Ezúton is köszönöm a polgármesterek borát, mely ugyanúgy, mint a futás az összefogást szemlélteti, ugyanis 200 hegyaljai település adja össze azt a szőlőt, melyből készül. Tokajtól Tiszaladányig futottam, ahol a kompig csatlakozott hozzám Benkő Ferenc polgármester úr és a képviselőtestület tagjai. A folyó túloldalán, masszőröm, Mányoki Ádám Endre ismerősei vártak friss bodzaszörppel. Tiszadadán polgármester úr fagyizni hívott meg, majd gyerekek futottak velem Tiszadobig, ahol csatlakozott hozzánk Pataki Zita az RTL időjósa és családja, valamint a Blikk újságírója. Zitával jól ismerjük egymást, hiszen tavaly az Old Spice Afrika expedíció keretében is evezett csapatommal a Níluson és kerékpároztunk, futottunk már együtt a Szaharában is. Zita Tiszalúcon töltötte gyermekkorát ezért boldogan csatlakozott kezdeményezésünkhöz. Zita Tiszadobtól kerékpárral és futva kísért Tiszalúc főteréig és futva csatlakozott hozzánk Majdanics László polgármester úr is. A településen a futás emlékére és az összefogás, a környezetvédelem jelképéül fákat ültettünk – köszönjük a Fiskarsnak az ásókat. A nap végén Kesznyéten – Szamárhátra futottam be. A tájvédelmi körzet vendégházában kaptunk szállást és vacsorát.

Turisztikai ajánló: Tiszadada, Tiszadob és Tiszalúc környékén fantasztikus a természeti környezet, a holtágak vidéke horgász és vadászparadicsom és ajánlom természetjáróknak, természetfotósoknak – Tiszalúcon hamarosan átadják a csodálatos panorámájú vendégházat. Tiszadob kis település, de 3 szépen felújított kastéllyal büszkélkedhet. Tiszalúcon található, pedig az ország egyetlen Trianon tere, de van 56-os és II. világháborús terük is.

Kesznyéten/Szamárhát: 4000 hektáros folyómedrekkel tarkított síkságon hozták létre a gazdag növény- és állatvilág védelmére. A védetté nyilvánításkor itt volt Kelet-Magyarország legnagyobb gémtelepe, de megtalálható itt a nagy és kis kócsag, a bakcsó, a batla, a jégmadár, a guvat, a vízicsibe, a különböző récefajok, a haris, a barna és kékes rétihéja, az egerészölyv, a kabasólyom, sőt kerecsensólyom is. A terület egynegyed része szerepel a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vízi élőhelyeinek listáján. A madarak mellett számos botanikai értékkel is találkozhatunk (rucaüröm, nyári tőzike, debreceni torma, elegáns kosbor, tőzegpáfrány, margitvirág, villás sás, fátyolos nőszirom, stb.). A kesznyéteni Szamárháton kiépített látogatóközpont szállást is kínál, vendégeit pedig egy horgásztó is várja. Mellette agrár-környezetvédelmi mintagazdaság működik, ahol lovak, szürkemarhák, kecskék, juhok, szamarak élnek. Több mint 3 km turistaút vezet a Takta töltésén, és 150 méternyi járópalló a mocsarak felett, és áll már egy madármegfigyelő torony is.

Május 29.
Kesznyéten/Szamárhát – Tiszavalk – 65 km

Az Összefogás Napja. Nagyon jól működik együtt ez a térség. A futás során eddig még sehol nem tapasztaltam ilyen mértékű összefogást, ami biztos vagyok benne, hogy a mindennapokban vagy éppen a közös projektek kidolgozásánál is megmutatkozik.

Mangalica szalonnával és tükörtojással, meggyteával indult a nap, majd a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa és gyerekek indítottak utamra.
Nagyon tűz a nap, már teljesen leégtem. Mivel nem állhatok meg, egész nap a levegőn vagyok, futok ez később sem lesz másképp. A vízhólyagokat is hiába kezelgetem az egyik méretes kifakadt, amit egy erősebb tűszúrásként jelzett.

Tiszapalkonyán keresztül futottam Tiszatarjánig, ahol Bögre Lajosné polgármester fogadott együtt az óvodásokkal, a falu fiataljaival és öregjeivel. Sátrakkal települtek ki fogadásomra és bográcsgulyással vártak. Elhalmoztak ajándékokkal majd a helyi fiatalokkal együtt futottam Tiszakesziig. Itt is kisereglett a falu apraja-nagyja, mindenki emléklapot kapott tőlem és én is bőven kaptam emléket. Most ragadom meg az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkinek a sok figyelmességet, szeretetet és ajándékot. Június 14-én az Élő Tisza program záró-konferenciájának keretében, Tokajon kiállításon fogom bemutatni a futás során kapott tárgyakat, ajándékokat. Ároktő polgármester asszonya Vargáné Kerékgyártó Ildikó a futásból is kivette a részét és csatlakoztak hozzá a környező települések vezetői is. Tiszadorogmán Széki Gézáné polgármester és a hely néptáncegyüttes fogadott, Tiszabábolnán pedig Hentz Zsolt polgármester és Birinyi Tamás alpolgármester. 65 kilométer után már szürkületben futottam be Tiszavalkra és szorítottam kezet Mikola István református lelkésszel, aki már 18 éve a település polgármestere.

Felszerelés teszt: Már 12 napja futok Lafuma ruhában és minden olyan követelménynek kiválóan megfelel, amire egy futónak szüksége van. A póló nagyon jól szellőzik, könnyen szárad. A nadrág szabása pontosan követi a test vonalát, és ami nagyon fontos nem is érzem, hogy rajtam van. Még a Felső-Tisza vidékén, Jándnál óriási felhőszakadást kaptunk nyakunkba, de a dzseki is jól vizsgázott. Amennyire kellett védett, és utána gyorsan száradt.