Hídvégi-Üstös Pál blogja: május 30-31.

Május 30.
Tiszavalk- Tiszasűly 67 km

Megint kiadós, magyaros reggelivel – szalonna, tojás, lekvár, tej – kezdtem a napot. Szeretem a hagyományos ízeket, így szívesen végigkóstolom a mangalica szalonnát és a rántottát is mindenhol a Tisza mentén. A naplóm végén kihirdetem a dobogós helyezetteket.

Tiszavalkról a töltésen futottam ki és elérve a főutat vettem is a kanyart a főút másik oldalán a töltés folytatásán. Csak 3 kilométer múlva vettem észre, hogy vesztemre, mert az visszavitt Tiszavalk felé. Gondoltam átvágok a susnyáson és a másik oldalon futok vissza, de a csatornában lévő combigérő arra késztetett, hogy átgondoljam ezt a tervemet. Poroszlóig 16 kilométert nyomtam le!

A dinnyésháti strandnál a gáton Tiszanána település polgármestere Dr Tóth Tibor köszöntött. Közben Levente a VW Tourannal és a Praktikertől kapott utánfutóval a Tisza menti településeken lavírozott keresztül, így Tiszanána mellett már Sarud és Dinnyéshát települések vezetői is csatlakoztak a nyilatkozatunkhoz.

Kiskörén a gáton megálltam egy kézfogás erejéig Prinz János barátomnál, a gátőrnél majd futottam tovább a hídig, ahol vártak a gyerekek és együtt haladtunk az Ezüsthorgony étteremig. Itt ebédeltünk Szén József polgármester úrral, Szikra Lászlóval, a tornatanárral és csatlakozott hozzánk, Farkas András az étterem tulajdonosa is. Nem hagytam ki a harcsa halászlevet, ha már a Tisza mellett járunk Levente és Ádám gyümölcsleves és túróscsusza mellett tette le voksát. Nem mondom, hogy nem terhelte meg a gyomrom az ebéd, még volt hátra jó néhány kilométerem, de megérte, nagyon jól főznek.

Tiszasűlynél lovasok vártak Subicz Szilvia vezetésével. Jó ötlet mert a paták dobogása jó ütemet diktált.

20.15-kor a Tiszasűly vége táblánál befejezetem a napot, mert már vártak Nagykörűben: Kajner Péter partnerünk, a SZÖVET elnökségi tagjae, Nagykörű polgármestere Veres Nándor; Rimóczi Árpád, valamint Barát József, Varga György és jónéhány, a program iránt érdeklődő. Megtöltöttük a Nagy Bogrács Csárdát. Érkezésem előtt a Tisza úszásról és az Old Spice Afrika expedícióról szóló filmeket vetítették le, valamint minikiállítást is prezentáltunk a futóprogramon használt felszerelésekből: Lafuma sátor, hálózsák, kempingasztal, székek, Praktiker sátor, expedíciós bőröndök stb.

Turisztikai ajánló: Tiszavalktól az útvonal gyönyörű, a madárvilág, a vadregényes horgászhelyek – bárcsak itt lenne a horgászbotom, a kisfiam és egy kis idő is kellene – szépen rendbentartott, kaszált töltés. A Tisza tó mellett végig aszfaltozott a töltés, kiváló kerékpárút. A Tisza északi részén hellyel-közzel, Szolnokig, pedig állítólag a legtöbb helyen van aszfalt.

Gasztró górcső: Nagykörű a cseresznyéről híres. Cseresznyefesztivált is szerveznek a turisztikai szezon közepén, júliusban. A Tisza hordalékos talaja, a klíma és a sok napsütés a legjobb ízű és a legédesebb gyümölcsöt itt érleli. Ezt Marsi Istvántól tudjuk, aki 70 fajtát termeszt és exportál, egyben a Nagy Bogrács Csárdában (Nagykörű, Damjanich u. 1., a gátnál) cseresznyés ételeket is főz a fesztiválkor, a cseresznye levestől, a cseresznyével töltött és körített húsokon át egészen a cseresznyés lepényig mindent meg lehet kóstolni.
Nagykörűn a cseresznye-termesztés mellett kecskesajtot is készítenek, Varga György a vacsoránál többek között a füstölt és az oregánóval fűszerezett friss változatát is tálalta nekünk.

Május 31.
Tiszasűly – Szolnok 47 m

8.20-kor Tiszasűly széléről rajtoltam a gáton. Egy traktor porzott, füstölt mellettem gondoltam belehúzok, hogy megszabaduljak tőle, de a traktorosban is felébredt versenyszellem nyomta a gázt, ahogy csak bírta, de azért én nyertem.

Nagykörűn megálltam egy rövid frissítő és masszázs erejéig és Fuchs András – aki éppen Guineában kutatja a piacot és indít vállalkozást – és a Mediterran Fruits jóvoltából, jól feltankoltunk banánnal.

Szolnokról a Gördögök SE. bringásai elém jöttek és innen kísértek egészen a befutóig.

Dobapusztánál frissítettem újra. A gátnál a csatornában hatalmas halak sütkéreztek a csatornában és a horgászbotom otthon pihen, én meg loholok tovább. Szolnok előtt maratonfutók is csatlakoztak hozzám és a bringásokkal együtt jó tempót diktálva futottunk be a Praktiker áruházhoz, ahol Kalina Péter áruház igazgató-helyettes és gyerekek fogadtak. Fagyiztunk egyet a fiatalokkal és beszámoltam nekik a futásról, majd a szolnoki rádiónak adtam telefonos interjút. Az éjszakát a Vízirendészet üdülőközpontjában töltöttük, köszönet érte Busi Lászlónak a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetőjének.

Helyzetjelentés: 649 kilométert futottam ma estig. Már biztosan túl vagyok a felén. Kicsit fáj a bal lábam az erőltetéstől, pedig figyelek arra, hogy mindig felvegyem az MBT cipőt, ha éppen nem futok, de extrém az igénybevétel. Este bekenem a bokám és borogatom. Gyorsan regenerálódik a szervezetem, ezt már az úszásnál is tapasztaltam, amikor befertőződött a vállam, ki tudtam kezelni csupán körömvirág krémmel 3 nap alatt. Most pedig sokat köszönhetek masszőröm, Mányoki Ádám kiváló kezének, nélküle biztosan nem bírnám így a gyűrődést.