Hidvégi-Üstös Pál blogja

Május 1.
Ha már a folyó mellett élők kineveztek a Tisza Nagykövetének így vissza kell térjek hozzájuk évről évre. Harmadik Tisza programom ma reggel 10.30-kor rajtolt Vásárosnaményból. Édes János az edzőm és kerékpáros kísérőm vezényelte a gyerekeknek is a bemelegítést. Jüttner Csaba polgármester úr indított utamra – a TV2 hiradójának kamerája előtt – és futott velem párszáz métert, Vass Albert gulácsi és Dr Kelemen Béla Tarpai polgármesterekkel együtt.

Olcsva felé vettük az irányt ahol komppal keltünk át a Szamoson Olcsvaapáti felé. Gindele Sándorné polármester asszony süteménnyel, szendviccsel várt és egy helyi kisdiák elszavalta Petőfi Sándor: A Tisza című versét.
Panyolán először a pálinkafőhöz futottunk be, a szatmári pálinka lovagrend sorfala előtt – a Panyolai Pengetősök és a vegyeskórus zenei kísérete mellett. Itt fogadott Muhari Zoltán polgármester – aki egyben motorja is ennek a vidéknek és a minőségi tájtermékekre és kultúrára, világzenére épített fesztiváljával sok „pestit” is ide csábít a Tisza és a Szamos mellé. Hajrá Zoli!
Lakatos vendégháznál is énekesek vártak, megkóstolhattuk a kemencében sült kapros túrós lángost. A vendégház háziasszonyától szilvalekvárt kaptam, ki kell emelni, hogy itt a lekvárt valódi rézüstben főzik nemtudomszilvából. Újra meghallgathattam a Tisza című, gyönyörűen szavalta egy néni. Mikor kifele jöttem a kapun, halkan megjegyeztem, hogy már csak táncra kéne perdülje – az üst átadóján már megforgattak – hát itt is elkapott egy néni és újra rophattam a csárdást.
Kérsemjén felé vettem az irányt, a település határán fogadott az alpolgármester asszony és a gyerekekkel együtt végigfutott velem a településen.

Nábrádon is a falu határa jöttek elénk és szinte minden kanyarban folyamatosan csatlakoztak hozzánk, babakocsival, kerékpárral, futva, kerekesszékkel. Több mint 500 fős csapat futott be a végén be a polgármesteri hivatalhoz, hogy kezet rázzak Varga Attila polgármesterrel. Helyi termékekből, szárított gyümölcsökből, almából, dióból, mogyoróból minikiállítást rendeztek és egy egész alma halommal néztünk szembe. A Kölcsey TV-nek interjút adtam. Majd az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetsége) Nábrádi Kirendeltségén átadtam az MBT ajándékait, ami hozzájárulhat a gyerekek fejlesztéséhez. Nagyné Mariann vezetőnő alig jutott szóhoz a megilletődöttségtől, ugyanis a számára hozott ajándékaink itt még nem értek véget, a Praktiker kétszázezer forint értékű növénnyel és a nyíregyházi áruház csapatának munkájával járul hozzá ahhoz, hogy a kis lakók az udvart, a kertet is használni tudják. A futás végén fogom átadni majd a kész kertet számukra. Mariann! Június 19-én visszajövök!

Fehérgyarmat szélén Tilki Attila polgármester úr a kerékpár nyergében várt, valamint a 2 évestől a 60 évesig széles korosztály. Rendőri biztosítással kerékpároztunk be a Kossuth Lajos parkba, a Székely kapuhoz. Kölcsey Ferenc és a Bárdos Lajos iskola tanulói fogadtak, tanárnő tájékoztatót adott a gyerekeknek a fő környezetvédelmi feladatokról.

Egy hosszú egyenes szakasz következett egészen Kisarig. A Tisza híd előtt fogadott Dr. Jámbrikné Pintér Andrea polgármester asszony, futó szerelésben és az óvodások katicás, pillangós pólóban. Tivadaron Danó Sándor polgármester úr várt a református egyház vendéházánál itt volt a szállásunk és a Danó portán költöttük el a különleges vacsoránkat.

Jó sűrű volt az első napi program, de 4 órás alvás után is elég jól bírtam. A lábam is köszöni jól van, de erről majd holnap.

Gasztró és turisztikai górcső
A május 1-re virradó éjszakát a Winkler panzióban töltöttük. Április 30-án, éjjel 11kor futott be csapatunk VW Touranja, de mi a tetőcsomagtartóval, 2 bringával, expedíciós bőröndökkel, csörlővel felszerelt fullra felpakolt terepjáróval csak 12re érkeztünk. A 4 órás utazás után jól esett egy kis harapnivaló, hidegtálak vártak az asztalon és a még a késői órán is nagyon készséges személyzet. Ha már Szabolcsban vagyunk persze minimum 2 centnyi szilvapálinkával alapoztunk, mármint a többiek, én inkább 2 dl tejet kértem.
Május 1-én a református egyház vendégházában a Danó Portán és vendégházzan költöttük el az estebédet, a házipálinkás köszöntő után egy igazi különlegesség grillezett és rántott rózsaszínű taplógomba – teljesen hús szerű íze van -, párolt káposzta, tárcsán sült krumpli és házikenyér volt a menü, hozzá házi bodzaszörp mentalevéllel megbolondítva.

Ajándék leltár
Winkler Jánosnétól, a vásárosnaményi panzió tulajdonosától az összefogást jelképező, ősi zsidó jelképet formázó medált kaptam.

Egy kedves ötlettel közös kosarat indított útjára Olcsvaapáti, Panyola, Nábrád és Kérsemjén, amibe sorra gyűltek az ajándékok, a szeptemberi vásárosnaményi zárókonferencián és a futás után minikiállítás keretében fesztiválok zöld sátraiban igyekszem bemutatni mindenkinek, hogy milyen gasztronómiai értékeket is rejt ez a csoda-felső-tisza vidék:
Olcsvaapáti : Lekvár, Panyolai elixír vilmos körte, szabolcsi alma, textilvirágok
Panyola: díszdobozos Panyolai Elixír, Panyolai Elixír fürtösmeggy, Varga Gyuláné bodza, és szilvalekvárja, Szabolcsi alma, meggy, körte pálinka, párnát, gyöngy ékszereket, egy kerámia magyar címert, keresztszemes kézimunkákat tartalmazó ajándékcsomag.
Nábrád:
Háziszőttes törölközők, rongyszőnyeg, szőttes zsák csomabolva dió, mogyoró, szilvalekvár, méz, nábrádi pálinka
Kérsemjén:
Almapálinka, Nemtudomszilva-lekvár, szárított gyümölcsök

Fehérgyarmaton, Kisaron és Tivadarban a pólókat kaptunk.

Tiszta Tisza:
Örömmel lettem partnere a Vásárosnamény és Beregszász városok koordinációja mellett megvalósuló felső Tisza vidéki környezetvédelmi programnak. Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus finanszírozása mellett a „Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben” pályázat keretében 30 millió forintos projekt indult el. Csapatommal együtt én is hozzájárulok ahhoz, hogy tisztább legyen a Felső-Tisza vidéke. Feltérképezzük az illegális hulladéklerakókat, ehhez kérjük az önkormányzatok segítségét is. Emellett szemétszedési versenyt (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Kárpátalján) hirdetünk, zsákokat, kesztyűket adunk és reméljük minél nagyobb már zsákokba szedett és elszállításra váró palackhalmokat tudunk lefényképezni utam során.

Infó: www.rivermonitoring.hu

A versenyfelhívás letölthető ide kattintva.
A versenyen való részvételi lap és beszámoló letölthető ide kattintva