Hová utaznak és miért ételeink?

Az angliai Új Közgazdaságtan Alapítvány (New Economics Foundation) „egymástól függés” címen tanulmányt készített, amelyben azt vizsgálta, hogy különböző szempontokból az angol gazdaság mennyire függ a világ többi részétől: pl. energia, élelmiszer, kulturális értékek tekintetében.

Ezeket a kapcsolatokat, természetesen, nem csak negatívan lehet szemlélni, hiszen életünket a világ más országaival való kapcsolat és kereskedelem számos esetben gazdagítja. Érdemes viszont kiemelni néhány igen elgondolkodtató adatot az élelmiszerekkel kapcsolatban: Anglia 2005-ben 44 ezer tonna filézett csirkét importált, és 55 ezer tonnát exportált… 17,2 ezer tonna csokis ostyát importált, és közel ugyanennyit, 17,6 ezer tonnát exportált… 10,2 ezer tonna tejet és tejszínt importált Franciaországból, és 9,9 ezer tonna tejet és tejszínt szállított szintén Franciaországba… 1,5 ezer tonna burgonyát importált Németországból, és pontosan ugyanannyit szállított vissza.

Fel kell tennünk tehát a kérdést, hogy biztos, hogy ez a fajta kereskedelem gazdagítja és sokszínűbbé teszi életünket? Nem lenne környezeti és gazdasági szempontból is hasznosabb, ha hazai terméket választanánk, amikor erre lehetőségünk van?

Forrás: Greenfo, The UK Interdependence Report