Kampány helyett mindenkinek a gátakon van a helye

Orbán Viktor szerint az a legnagyobb baj, hogy nincs elegendő pénz az árvíz elleni védekezésre, ezért a Fidesz a vasárnapi nagygyűlésen a beteg gyermekek javára összegyűjtött pénz egy részét várhatóan átcsoportosítja árvízi védekezésre, valamint a párt többmilliós támogatást ad még árvízvédelemre.

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje erről azután beszélt, hogy Fónagy Jánossal együtt Szentendrére látogatott és megtekintette a gáton dolgozó katonákat, civileket. „Most nem annak az ideje van, hogy számba vegyük, milyen védelmi munkákat mulasztott el a kormány az elmúlt 4 évben, hiszen itt állunk térdig a vízben. Ilyenkor nem egymásra kell mutogatni, a Fidesz-kormány mindenesetre 203 kilométernyi gátat épített meg kormányzása alatt” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a költségvetésbe minden évben számolni kell a gátépítéssel, mert Magyarországon áradás szinte minden évben van. A Fidesz elnöke egyúttal arra szólított fel, hogy akik a Duna menti és a Tisza menti településeken laknak, a politikai kampány helyett csoportosítsák át az erőiket, menjenek ki a gátakra segíteni. Orbán Viktor az árvízi katasztrófahelyzetre tekintettel lemondta délelőtti kampányprogramjait.
Orbán Viktor szerint már korábban el kellett volna rendelni a vészhelyzetet, mert akkor nem helyi forrásokból kellene finanszírozni a védekezést, hanem a költségvetésből. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje Szentendrén azt mondta: egy idő után már az önkéntesek ereje, és a homok is kevés, és több pénzre van szükség. Mint közölte: ha a kormány továbbra sem ad pénzt a fővárosi védekezésre, a Fidesz saját költségvetéséből csoportosít át összegeket.
A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy az árvízi védekezéshez szükséges pénzeket haladéktalanul bocsássák elsősorban az önkormányzatok rendelkezésére – közölte Fónagy János az ellenzéki párt elnökségének rendkívüli ülése után, amelyen értékelték az árvízi helyzetet. A Fidesz szakpolitikusa megerősítette, hogy pártja minden lehetséges eszközzel támogatja és közreműködik a védekezésben. Nem felhívásokkal, hanem folyamatos munkával kell az árvízvédelmet és kárelhárítást biztosítani – szögezte le Fónagy János.
Forrás: www.mno.hu

„A magyar történelem egyik legsúlyosabb árvize”

Eddig hárommilliárd forintba került az árvíz elleni védekezés – közölte mai tájékoztatóján Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Mint mondta, a levonuló árhullámok biztonságos levezetésére naponta 200 millió forintot kell költeni. Persányi Miklós a magyar történelem egyik legsúlyosabb árvizének nevezte a most levonulót, és a helyzetet nehezíti, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt tartósan elhúzódó magas vízállásra kell számítani. Persányi Miklós az árvízhelyzetről és a védelmi munkákról kedden tájékoztatja Sólyom László köztársasági elnököt.
Varga Miklós, a KVM helyettes államtitkára elmondása szerint az árhullámok legkorábban egy hónap múlva hagyják el az országot. Az ideiglenes védvonalak mindenhol elkészültek, azokhoz összesen mintegy négymillió homokzsákot használtak fel.
Újhelyi István, az MSZP alelnöke korábban közölte, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő félreteszi a kampányolást és a választási programokat. A miniszterelnököt ma és várhatóan a következő napokban is az MSZP vezető politikusai helyettesítik – ismertette. Hozzáfűzte azonban: az MSZP vezető politikusai, akiknek nincsenek napi kormányzati teendői, részt vesznek az előre tervezett programokon. Újhelyi István úgy fogalmazott, “azt várják vetélytársaiktól, csatlakozzanak az árvízi kampányüzemmódhoz”, és vélt vagy valós, több százezres kampánycsapataikat az emberek szavazásra bírása helyett a segélyakciókban és az árvízi védekezésben való részvételre buzdítsák. Az MSZP a párt budapesti, Köztársaság téri székházában várja a felajánlásokat, takarókat, ruhákat, és bankszámlát nyit az árvízkárosultak javára.
Forrás: www.mno.hu, 2006. április 3.


Készültség több mint háromezer kilométeren

2006. április 3.

Már 341 embert kellett kitelepíteni a fenyegető árvíz miatt.

MNO – Kaposi Dávid
Több mint háromezer kilométeren van árvízi védekezés a magyarországi folyókon, ebből 496 kilométeren harmadfokú a készültségi szint. A Duna tovább árad, a Tisza vízszintje Vásárosnaménytól emelkedik, felette a hazai szakaszon apadás figyelhető meg. Szombat este lezárták a Margit-szigetet. Az áradás miatt 341 embernek kellett elhagynia otthonát. Budapesten a valaha tapasztalt legnagyobb árvizekhez közeli lehet a jelenlegi áradás a vízügyi miniszter szerint.
Tovább fokozódott a magyarországi árvízhelyzet az olvadás miatt. Immár összesen több mint háromezer kilométeren van árvízi védekezés, ebből 496 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú a készültség – közölte tegnap az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője, Reich Gyula.
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tudatta, bár az áradás sok munkát igényel valamennyi folyón, összességében kisebb a veszély, mint 2002-ben volt. A védekezésben országszerte 3500-an vesznek részt a hivatásos szervezetek részéről, és több ezer önkéntes segíti a munkát – tette hozzá.
Harmadfokú készültséget tartanak fenn a Duna szigetközi alsó, valamint a komáromi, esztergomi és nagymarosi szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Bodrogon és a Hernád mentén, valamint a Fekete-Körösön. A Duna magyarországi szakaszán továbbra is végig árad, 2–3 centimétert emelkedve óránként. Budapestnél szombat reggel 6 órakor 766 cm volt a vízállás. A Tisza Vásárosnaménytól a déli országhatárig árad, felette a hazai szakaszon apad, de Técsőnél ismét vízszintemelkedés jelentkezik.
Forrás: Hír TV, InfoRádió, Magyar Rádió, hirado.hu, www.mno.hu


Belvízhelyzet: nem várható lényeges javulás – 2006. március 21.

Az árhullámok tekintetében jobbak a kilátások.

Jelenleg 239 ezer hektár belvízzel elöntött terület van az országban. A szakemberek szerint nem várható gyors javulás. Az árvízhelyzet kedvezően alakul, a korábban megindult árhullámok levonulóban vannak, már csak a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán van harmadfokú készültség. A kitelepítettek száma nem változott. A Balatonon emelik a vízeresztés mértékét.

Jelenleg 239 ezer hektár belvízzel elöntött terület van az országban, és nem várható, hogy a közeli napokban számottevően javuljon a helyzet – jelentette ki Magyarics András, az Országos Műszaki Irányító Törzs ügyeletese a Magyar Rádiónak. Az elárasztott földek közel 60 százaléka vetés vagy szántó. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Objektív Hírügynökséget úgy tájékoztatta: a kitelepített lakosság létszáma nem változott, 41 településen 61 ingatlanból összesen 213 ember hagyta el ideiglenesen otthonát.
A vízügy.hu honlap folyamatosan frissülő adatai szerint összesen 82 szakaszon védekeznek a vízügy dolgozói; elsőfokon 32, másodfokon 38, harmadfokon 12 szakaszon.
A legfrissebb vízügyi vízkárelhárítási tájékoztató szerint 165 önkormányzat területén folynak védelmi munkák. 75 önkormányzat másodfokú, Túrkeve, Fegyvernek, Kungyalu, Kunszentmárton és Domaszék harmadfokú készültségben védekezik.

Magyarics András az árvízhelyzetről a rádiónak úgy nyilatkozott: az kedvezően alakul, a korábban megindult árhullámok levonulóban vannak, és a következő napokban nem várható hirtelen olvadás.
Mint az Objektív Hírügynökség írja: a Kraszna vízállásának csökkenése miatt a harmadfokú készültséget csökkenteni lehetett, így jelenleg csak a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán folyik a védekezési munka a legmagasabb készültség mellett. Jelenleg összesen 806 km-en van készültség, ebből 620 kilométeren első-, 102 kilométeren másod-, 84 kilométeren pedig pedig harmadfokon. Másodfokú az árvízvédelmi készültség a Krasznán és a Hármas-Körös középső szakaszán, és elsőfokú készültség van a Tisza Csongrád és Szeged közötti, a Lónyay-főcsatorna alsó, a Zagyva középső és alsó, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó, a Hortobágy-Berettyó alsó és a Hármas-Körös felső és alsó szakaszán.
A vízkárelhárítási tájékoztó szerint a védekezésben 724-en vettek részt az elmúlt 24 órában. A hosszan tartó magas vízállások következtében mind a Hortobágy-Berettyó, mind a Kraszna mentén növekednek az átszivárgások és a csurgások a töltések mentén.

A Balaton vízállása 117 centiméter, a vízeresztés mértéke jelenleg 26,5 köbméter percenként. A tó magas vízállása és a Zalán befolyó vízmennyiség miatt a vízügyi szakemberek növelni akarják a leeresztés mértékét. Az illetékes vízügyi igazgatóság megkezdte azokat a munkálatokat, melyek a nagyobb intenzitású vízeresztést lehetővé teszik, és várhatóan holnaptól a vízeresztés mértékét fokozatosan 40-50 köbméterre növelik. A Velencei-tó vízállása 166 centiméter – áll a vízügyi tájékoztatóban.
Forrás: www.mno.hu, 2006. március 20.


Tovább nőtt az belvízzel elöntött területek száma – 2006. március 20.

Már 213 embert kellett kitelepíteni a víz miatt.
A mai napra már 244 ezer hektárt borít belvíz. Péntek óta újabb négy embert kellett kitelepíteni, így az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek száma 213-ra emelkedett. A folyókon több mint 800 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A legmagasabb készültség a Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán van érvényben.
Országszerte nőtt az elöntött területek nagysága, jelenleg 244 ezer hektárt borít belvíz az Országos Műszaki Irányító Törzs adatai szerint.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője a Magyar Rádiónak elmondta, hogy péntek óta újabb négy embert kellett kitelepíteni, így az otthonukat elhagyni kényszerülők száma 213-ra emelkedett.

A folyókon több mint 800 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség van érvényben a Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.

Szivattyúznak a Sió csatornán

A hét eleji viharos időjárás során a Balaton magas vízállása és a viharos erejű szél miatt a víz több helyen is kilépett medréből, amely az éjszakai alacsony hőmérséklet miatt ráfagyott a vízparti területekre és az ott található növényekre, padokra – tudatta az Objektív Hírügynökséggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A vízügyi szakemberek a Sió csatorna Kaposig húzódó szakaszán négy nagy teljesítményű szivattyút telepítenek szombaton, melyekkel a csatorna menti belvizes területekről szivattyúzzák le a vizet. Mivel a Kapos folyón jelenleg is egy kisebb áradás vonul le, ezért a szakemberek csak az ár levonulása után kezdhetik meg a siófoki zsilipen a leeresztési sebesség növelését.

Forrás: www.mno.hu, 2006. március 18.


Katona Kálmán aggodalommal figyeli az árvízveszélyt – 2006. március 19.

A miniszter felel a balatoni belvízhelyzet kialakulásáért.

Az MDF országos választmányának elnöke szerint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közvetlenül felelős azért, hogy a Balaton déli partjának települései és a Sió-menti térségben élők szenvednek a belvizek miatt. Katona Kálmán vasárnapi – a víz világnapja alkalmából is tartott – budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt négy esztendő pénzügyi, morális és szakmai tekintetben olyan károkat okozott a vízügyi szolgálatnak, hogy azt egy következő kormány nagyon nehezen tudja majd rendbe hozni.

Persányi Miklós nem tartja be a siófoki zsilip üzemeltetési szabályzatát, saját hatáskörébe vonta a vízszint szabályozásával kapcsolatos döntést, így a vízügyi igazgató nem intézkedhet, csak felterjesztéssel élhet a miniszter felé. A kisebbik ellenzéki párt politikusa a miniszter személyes felelőssége közé sorolta azt is, hogy nem hajtottak végre két kormányhatározatot: a Sió-csatorna medrének és zsilipjének rendbetételéről, különös tekintettel a csatorna felső szakaszára, illetve a vízgazdálkodási társulások két évig nem kaptak állami támogatást. Katona Kálmán felrótta, hogy a miniszter utasítására tavaly szeptemberben abbahagyták a vízleeresztést, annak ellenére, hogy az úgynevezett menetgörbe 135 centiméteres vízszintet jelzett és az előrejelzések alapján erős havazásra lehetett számítani.

Napról-napra nő a Balaton vízszintje, a Zala folyóból több víz érkezik a tóba, mint amit a Sió-csatorna el tud vezetni, mivel a csatorna zsilipjeinek egyik felét nem lehet teljesen kinyitni, illetve a csatorna “érdessége” szakmai kifejezéssel nagysúrvadásos és növényzettel benőtt.

Ennek következménye, hogy az oldalfolyókat le kellett zárni, 56 helyen átemelni a vizet, így a Sió mellett belvizektől szenved a lakosság. A várható problémák közül Katona Kálmán kiemelte, hogy a déli parton leesett csapadék nem tud befolyni a Balatonba, a partvédő műveket pedig kisodorta a vihar.

A politikus – aki elmondása szerint a sorkatonai szolgálat megszűnése kapcsán is aggodalommal figyeli az árvízveszélyt – mindehhez hozzáfűzte, hogy további 20 centiméteres vízszintnövekedés várható.

Forrás: MDF sajtó/MTI, 2006. március 19.

 


A belvízhelyzet változatlan – 2006. március 5.

Áradás Szabolcsban
Az elmúlt napokban az időjárás-változás miatt nem romlott a belvízhelyzet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszokon újabb árhullám indult el.
 

Eddig három hét alatt 127 embert kértünk meg arra, hogy ideiglenesen hagyja el lakóhelyét, lévén, hogy lakóháza veszélyessé vagy lakhatatlanná vált. Ez 32 lakóházat érint, 19 településen – közölte Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tűzoltókat az utóbbi három-négy napban naponta 40-50 esetben kérték szivattyúzási munkákra belvíz eltávolítására, tárgy-értékmentésre, szerencsére ez is jóval kevesebb, mint a korábbi időszakban volt.

A csapadékos időjárás és a hóolvadás hatására árhullám indult el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyószakaszokon – közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. A Krasznán megjelent egy újabb árhullám, a folyó román szakaszán emiatt elrendelték a készenlétet. A Tisza vízszintje Tiszabecsnél 60 centiméterrel emelkedett, s ugyanilyen vízállás-növekedést mértek a Túron is, míg a Szamoson kisebb mértékű az áradás.

Forrás: Magyar Rádió, Info Rádió, www.mno.hu


Romlott a belvízhelyzet – 2006. február 25.
 

Kilépett medréből a Nagy-Ér, átvágtak egy gátat.

Harmadfokú készültséget kellett elrendelni Létavértes közelében, mert korábban átvágták a Nagy-Ér töltését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében romlott a helyzet, és sok a gond Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében is.
A belvíz után az áradás is gondot okoz. Péntek délelőtt kilépett medréből Létavértes mellett a Nagy-Ér, ezért mintegy kétezer homokzsákból 500 méteres nyúlgátat építettek a térségben. Ezáltal megszüntették azokat az átvágásokat, amiket illetéktelenek végeztek a töltésen. Megszűnt a víz kiáramlása a környező területekre, a víz nem veszélyezteti a lakóházakat, az elöntött területen folyamatosan szivattyúznak – közölte a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Kóthay László elmondta, azok a gazdák vágták át a töltést, akiknek a földjük a Nagy-Ér mellett fekszik, mégpedig azért, hogy a belvizeket le tudják a vezetni a területükről.
A Tisza vízgyűjtő területén lehullott hó víztartalma másfélszerese a sokéves átlagnak. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint 29 ezer hektár földet borít víz a térségben.
Közben a Fekete- és a Kettős-Körösön, a Zagyván, valamint a Krasznán több mint hatszázharminc kilométeren tartanak fent első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget. Tovább nőtt az elöntött terület nagysága Borsodban is, ahol már csaknem 25 ezer hektárt borít víz. A hóolvadás és az eső hatására kialakult belvíz 157 épületet veszélyeztet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol árad a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr is.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, a tűzoltóknak százötven helyszínen kellett beavatkozniuk vagy menteniük. Dobson Tibor arról is beszélt, hogy 115 településen van víz elleni védekezés és készültség, és az országban mintegy 174 ezer hektárt borít a belvíz.

Forrás: hirado.hu, Info Rádió, teletext.hu, mno.hu


Újabb 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz okozta károk miatt – 2006. február 25.

 

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, Békés megyében Köröstarcsán hat, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kunhegyesen öt embert kellett kiköltöztetni házából.

A szóvivő elmondta: a belvíz miatt tönkrement vályogházak száma valószínűleg akkor is nőni fog, ha nem esik az eső.

A Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint eddig már 183 ezer hektárt borít belvíz, hat szakaszon és három településen harmadfokú a készültség. A folyókon levonuló árhullám miatt a Fekete-Körösön, a Hortobágy-Berettyón és a Krasznán másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak a szakemberek.

Továbbra is tocsog Téglás városa

Naponta több ezer hektárral nő a belvízzel elárasztott területek nagysága. Három településen harmadfokú, 57 településen pedig másodfokú a készültség.

Továbbra is Hajdú-Biharban a legnagyobb a baj. Nem tudják elvezetni a vizet. Szombattól megint esőre és hóra kell számítani – mondják a meteorológusok. Bár a Hajdú-Bihar megyei Tégláson már javult a belvízhelyzet, a városban még mindig a legmagasabb készültség van érvényben. A kertekben és az utcán áll a víz, van olyan porta, amelyet csak gumicsizmában lehet megközelíteni. A megyében a legrosszabb a helyzet az országban. Több településen harmad- illetve másodfokú a készültség.

A Dél-Alföldön még uralják a helyzetet a szakemberek. Attól tartanak, hogy a folyók áradása miatt később lesz gond a belvíz elvezetésével. A Dunán és a Körösökön már elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A folyók vízgyűjtő területén pedig kétszer annyi csapadék hullott az idén télen, mint a korábbi években.

A talaj teljesen megtelt vízzel, a szakemberek szerint tavasszal a mostaninál is nagyobb területek kerülhetnek víz alá.

Forrás: hirado.hu, mno.hu

 


Kritikus a belvízhelyzet – 2006. február. 20.

 

Az elmúlt négy napban ötven százalékkal nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 82 ezer hektár. A talaj az ország területének legalább 90 százalékán vízzel telített. Hétfőn Gyurcsány Ferenc bejelentette: a belvíz elleni védekezésbe 40 ezer közmunkást vonnak be. Összesen negyven embert költöztettek ki a belvíz miatt.

 


Újabb 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz okozta károk miatt – 2006. február 25.

Az utóbbi napok csapadékos időjárása és a hóolvadás következtében több keleti országrészben ár- és belvízvédelmi készültség van érvényben. Országosan mintegy 80 ezer hektárnyi a belvízzel elöntött terület nagysága – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

Nyolc KÖVIZIG területén, 39 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 29 szakaszon I. fokú és 10 szakaszon II. fokú.

A hóolvadás hatására Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három körzetében alakult ki jelentősebb belvíz, a Krasznán pedig kisebb árhullám indult el. Az Ecsedi-láp térségében, illetve Kemecsén és Újfehértón másodfokú a belvízvédelmi készültség, míg Tiszabercel környékén elsőfokú. A Kraszna vízszintje még nem érte el a készenlét elrendelését indokoló magasságot, de a folyó gátjainál a zsilipeket már zárni kellett, így az Ecsedi-lápról Nagyecsed, Tiborszállás és Kocsord határában szivattyúkkal emelik át a vizet az elöntött földekről.

Debrecenben és Hajdúhadházán harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, több településen másod- vagy elsőfokú a készültség. Hajdú-Bihar megyében összesen 17 ezer hektár van víz alatt. Hajdúhadházon öt épületből húszan költöztek rokonokhoz. Itt félszáz utca szinte járhatatlan és több lakóházat is megrongált a víz. Kritikus a helyzet Debrecen környékén, ott három családot telepítettek ki. Szolnok megyében Karcag külterületén egy tanyából öt embernek kellett elhagynia otthonát, vasárnap este pedig hat ember költözött el két lakóépületből a belvíz miatt.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem volt kitelepítés, de Nyírbátorban nyolc lakóházat kellet védeni homokzsákokkal és szivattyúzással. A katasztrófavédelem egységei az elmúlt negyvennyolc órában ötszáz riasztást kaptak, főleg szivattyúzni hívták őket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette: hétfőn reggel aláírta azt a rendeletet, amely kétmilliárd forintot különít el arra, hogy negyvenezer közmunkás vegyen részt a bel- és árvízi védekezésben. Most kétszer annyi a víz, mint januárban, sok helyen száz százalékos a talaj telítettsége, ezért az oda telepített 72 zagyszivattyú, ami januárban érkezett, megkezdte az átemelést – tette hozzá.

Árvízvédelem: 257 kilométer hosszon van elsőfokú készültség

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az intenzív hóolvadás miatt a Fekete- és a Fehér-Körösökön, valamint a Berettyón. Jelenleg 257 kilométer hosszon van I. fokú árvízvédelmi készültség. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) 13.700 hektár elöntött területet tart nyilván, ebből 7.300 hektár a vetés. A Körkövizig 17 szivattyútelepe mellett a térség két vízgazdálkodási társulása további 30 szivattyútelepet működtet. A folyók többsége jégmentes, hosszú megszakításokkal álló jég van a Hármas-Körösön. Az igazgatóság elsőfokú jégvédelmi készültségben tartja a Berettyó I. és a Berettyó II. nevű jégtörő hajókat.

Az, hogy árvíz lesz-e a Tiszán, attól függ, mennyi csapadék hull a közeljövőben és mikor. Pénzhiány nem hátráltatja majd a munkákat – ígérte Lamperth Mónika belügyminiszter.

A meteorológusok előrejelzése szerint a héten naponta legfeljebb 5-10 milliméter csapadék várható, később azonban jelentősebb esőzések is lehetnek. Ha a Kárpátalján is enyhül az idő, a Tisza vízgyűjtőjén a hó megolvad. Árvízre azonban mégsem kell számítani, sokkal inkább a belvíz jelent majd veszélyt, a fagyos föld ugyanis nem képes magába szívni a csapadékot, ezért a belvízi elöntések növekedhetnek. Az Alföldön jelenleg 66 ezer hektár áll víz alatt.

Forrás: Magyar Rádió, hirado.hu, Inforádió, Magyar Nemzet


Elsőfokú készültség Csongrád és Szeged között–2006. 03. 21.
Árvízvédelmi készültség a Tisza 806 km hosszú szakaszán. 

 

 

Elsőfokú készültséget kellett elrendelni a Tisza Csongrád és Szeged közötti szakaszán a levonuló árhullám miatt. Közben újabb öt embert kellett kiköltöztetni a belvíz miatt, így eddig már 213 embernek kellett elhagynia otthonát. Kelet-Magyarországon 806 kilométer hosszú folyószakaszon tartanak fenn továbbra is árvízvédelmi készültséget.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közlése szerint a Tisza Csongrád és Szeged közötti szakaszán elsőfokú készültséget kellett elrendelni a levonuló árhullám és a mellékfolyókról érkező vizek miatt. Mérsékelték ugyanakkor a készültséget a Berettyó és a Sebes-Körös torkolati, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Krasznán. A Berettyó felső szakaszán és a Kettős-Körösön megszüntették az árvízvédelmi készültséget – olvasható a közleményben.

 

Eddig 213 embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: újabb öt embert a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászárokszálláson kellett kiköltöztetni.

 

Közben 244 ezerről 243 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Készültséget 180 önkormányzat rendelt el, négy településen harmadfokú a védekezés.

Jelenleg összesen 806 kilométeren van készültség, 620 kilométeren elsőfokú, 102 kilométeren másod-, 84 kilométer hosszon harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezés becsült költsége 32 millió, az év eleje óta összesen 415 millió forint volt.

 

Forrás: Info Rádió, klubrádió,