Készüljünk az árvizekre; ár- és belvízvédelmi készültség a Tiszántúlon
A Berettyó teljes szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) – közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.
Tájékoztatása szerint a vízállás Pocsajnál 420 centiméter volt, a folyón az utóbbi napok csapadékos időjárása okozta ezt az árhullámot. A Berettyó mellett a Kállón és az Éren is védekeznek a Tikövizig szakemberei, összesen 160 kilométer partszakaszon. A védelemvezető elmondta azt is, hogy az igazgatóság területén összesen hat szakaszon kellett elrendelni belvízvédelmi készültséget. 

Elsőfokú készültség van érvényben a Tisza mellett mindhárom védelmi szakaszon, valamint a Berettyó és a Sebes-Körös közötti területen. Másodfokú a készültség a Hamvas-sárréten, a Hortobágy-Berettyó mellett. A térségben összesen 4 ezer hektár földet borít belvíz. Kilenc szivattyútelep üzemel, naponta 700-800 ezer köbméter vizet emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba – közölte Bara Sándor.

Emelkedik a vízszint a folyók észak-magyarországi szakaszán

Az utóbbi napok esőzései, a határon túli hegyekben a hó olvadása miatt jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje, árvízvédelmi készültséget ugyanakkor még nem kellett elrendelni – tájékoztatta Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője hétfőn az MTI-t. Mind a Sajón, mind pedig a Hernádon árhullám vonul le, a Hernádon Gesztelynél a vízszint magassága húsz centiméterre megközelítette az első fokú árvízvédelmi készültségi szintet, a Sajón levonuló árhullám miatt lezárták a közúti forgalom előtt a Muhi-Köröm közötti út mélyebb fekvésű, ártéri szakaszát. 

Árad a Bodrog is
, a vízállások egyelőre 50-70 centiméterrel maradnak el a készültségi szintektől, a Tiszán levonuló árhullám a folyó hazai felső szakaszán 2-3 méteres vízszintemelkedéseket okozott, de árvízvédelmi készültséget itt sem kellett elrendelni.

Készültség a Kraszna mentén

Árhullám alakult ki a Krasznán a sok eső, valamint a hóolvadás hatására; a folyó magyarországi szakaszán első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el hétfőn a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölte a szervezet vezetője az MTI-vel. 

A Kraszna vize az országhatár és Ópályi között mindenütt elérte a töltéseket, ezért a zsilipeket lezárták, s a gátőrök folyamatos figyelőszolgálatot tartanak – mondta Bodnár Gáspár

Az igazgató megjegyezte: a fokozott figyelemre a jelentkező altalajszivárgások és más árvízi jelenségek miatt van szükség a gátaknál. A vízügyi szakemberek szerint az árhullám a másodfokú készenléti színt közelében tetőzik majd a Krasznán. Bodnár Gáspár tájékoztatása alapján 1,5-2,5 méterrel emelkedett a Tisza és a Szamos vízszintje is, de a két folyón az előrejelzések szerint készültségi színt alatt vonul le az árhullám. 

A Túr vize egy métert áradt, a tetőzést az I. fokú készenlét közelében várják a szakemberek. A szabolcsi vízügyi igazgatóság vezetője arról is tájékoztatott, hogy az esőzés miatt belvíz is kialakult a térségben, az elöntött terület nagysága megközelíti a tízezer hektárt. A három felső-szabolcsi, valamint a Szamos-Kraszna-közi belvízvédelmi szakaszon már II. fokú a készültség, tíz szivattyútelepet üzemeltetnek folyamatosan.

Forrás:

http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/39439/1/belfold/Ar_es_belvizvedelmi_keszultseg_a_Tiszantulon