Készültség a Tiszán!

A Tisza felső szakaszán az olvadás hatására megindulhat napokon belül a jégtakaró.

A vízügyesek jégtörő hajói felkészültek.

A hirtelen jött felmelegedés és az esők hatására napokon belül megindulhat a jégzajlás a Felső-Tiszán és a mellékfolyóin. A Tiszát még ma is mindenütt jég fedi. A tiszalöki duzzasztómű is jégben áll, mint a legtöbbször, várhatóan az idén is itt következik majd be a jég legkeményebb támadása.

Az erőmű alatt öt-tíz, fölötte viszont öt-húsz centi vastag a jég, ami ha egy táblában indulna meg, komolyan veszélyeztetné a vízlépcsőt. Ettől azonban nemigen kell félni, mert a jégtörő hajók már a fagyok előtt elfoglalták a kulcspozíciókat, így a lehető legjobb helyről vehetik majd fel a harcot a jéggel. Tiszalöknél, Tiszadobon és Tokajban két-két hajó áll bevetésre készen.

A nehezebb helyzetekben mindenkor párban indulnak majd el, hogy baj esetén segíthessenek egymásnak. A tiszalöki erőmű mellett várhatóan a hidaknál és a nagyobb kanyaroknál lehet számítani komolyabb jégtorlódásra. A nagy jégdugók két-három méternyire is felpúposodhatnak, s akár  kisebb árhullámokat is okozhatnak, hiszen visszaduzzasztják a folyót. A hajók ezek kialakulását is megakadályozhatják.

 

Balogh Géza

 

Forrás: http://www.szabadfold.hu/cikk?16084