Két környezetvédelmi nagyprojektre bólintott Brüsszel

Az Európai Bizottság – a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően – újabb két környezetvédelmi nagyprojektet hagyott jóvá. Zöld utat kapott a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó megépítése, az árvízvédelmi fejlesztések együttes értéke 38 milliárd forint.

A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése program részeként tavaly átadták a Cigándi árapasztó tározót, az idén elkészül a Tiszaroffi tározó, és a nyáron megkezdődhet a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági tározó építése is, ez utóbbi két nagyprojektet immár az Európai Bizottság is jóváhagyta. A Közép-Tiszán épülő három tározó – a Tiszaroffi, a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági – Csongrád-Kisköre között 55-65 cm-es vízszintcsökkentést lesz képes biztosítani a rendkívüli árhullámok esetén, de a vízszintcsökkentő hatásuk még Szeged körzetében is eléri a 30 cm-t. A három tározó 570 ezer lakos árvízi biztonságát és 660 ezer hektár terület védettségét növeli.

A Hanyi – Tiszasülyi árvízszint csökkentő tározó Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye területén helyezkedik el. A Tiszasüly, Jászkisér és Pély településeket érintő, 55,7 km2 területű, 4,4 m átlagos vízmélységű tározó 247 millió m3 vizet lesz képes befogadni. 24,3 km hosszú új töltés épül és 7 km már meglévő töltést is magasítani fognak. A földmunka mennyisége 4,6 millió m3. A tározó feltöltését és leürítését 2 db vízbeeresztő és leeresztő műtárgy biztosítja. Megépül még 10 db töltést keresztező zsilipes műtárgy és 3 db szivattyúállás. A vízkivételre és vízvisszavezetésre egyaránt alkalmas műtárgy a Tisza jobb parti töltésben, a Sajfoki szivattyútelep alatt épül meg.

A projekt összköltsége 24,8 milliárd forint, ebből 21,1 milliárd uniós támogatás. A kivitelezési munkák 2009 nyarán kezdődnek és várhatóan 2011 végén fejeződnek be.

A Nagykunsági árvízszint csökkentő tározó a Kiskörei víztározótól délre, a Tisza és a Keleti-főcsatorna közötti területen fog elhelyezkedni a Tisza bal partján, szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A tározóval határos települések: Abádszalók, Tiszaroff, Tiszagyenda, Tiszabura, Pusztataskony és Kunhegyes. A Nagykunsági árvízcsúcs csökkentő tározó átlagos mélysége 2,5 m lesz és 40 km2 tározóterületen 99 millió m3 vizet képes majd befogadni. A tervezett új töltések hossza 18,2 km, magasítani fognak 9 km meglévő töltést, a földmunka mennyisége 1,8 millió m3. A tározó feltöltését és leürítését vasbeton műtárgy biztosítja. Megépül a vízbeeresztő és leeresztő csatorna, 4,5 km összekötő csatorna, 8 zsilipes műtárgy, 5 ideiglenes szivattyúállás, és egy öntözővíz-kivételi műtárgy is. A beeresztő és leeresztő műtárgy a Tisza bal parti töltésében, a Taskonyi szivattyútelep alatt épül meg.

A projekt összköltsége 13,3 milliárd forint, ebből 11,3 milliárd uniós támogatás. A kivitelezési munkák az idén nyáron kezdődnek, és a tervek szerint 2011 végén fejeződnek be.

Előkészítés alatt vannak még a Szamos – Kraszna közi és a Beregi tározó projektek. A 2013-ig elkészülő legszükségesebb hullámtéri beavatkozásokkal és a hat tározóval a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan mintegy 50-60 cm-es árvízszint csökkentést lehet majd elérni.

Forrás: Greenfo