Kiszáradnak a Föld folyói

A Föld szinte összes folyójából fogy a víz, amikből nem, azokból is csak azért, mert az olvadó gleccserek táplálják őket még egy ideig. A kutatók szerint katasztrófa fenyeget hosszú távon, mert kifogyunk az édesvízből.

Az utóbbi ötven évben a Föld szinte összes nagyobb folyójának csökkent a vízhozama – derült ki abból a jelentésből, amit az amerikai meteorológiai intézet megbízásából végeztek tudósok a világ minden táján. Összesen 900 jelentősebb folyó vízszintjének változását elemezték 2004-től visszamenőleg az 1950-es évekig, és néhány ázsiai, és sarkvidéki folyó kivételével mindnél azt találták, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökken a vízhozam.

A növekedő vízhozamok okának az egyre jelentősebb jég- és hóólvadást tartják (az ázsiai folyóknál, mint a Jangce, a Himalája gleccsereiből származik a plusz víz). Több nagy folyónál viszont, mint a Sárga–folyó Kínában, a Colorado Amerikában, vagy a gangesz Indiában, drámai csökkenést jegyeztek fel.
hirdetés

A jelenség fő oka a klímaváltozás, ami megváltoztatja az esőzések és a párolgás megszokott rendjét, és az emberi tevékenység, ami gátak és vízierőművek építésével, és a mezőgazdaságban az öntözés óriási vízigényével vonja ki a vizet a rendszerből. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az édesvízkészlet csökkenése katasztrofális következményekkel járhat, ha a folyamat tovább gyorsul, és a folyókat szó szerint a kiszáradás fogja fenyegetni.

Forrás: Index.hu
Kép forrása: Network