Kiszáradt egy védett Tisza-holtág

Kiszáradt a Tisza-holtág, a folyó régi és új medre közti tájegység a kelet-szlovákiai Nagytárkány település határában. Bogoly János biológus szerint a szokatlan jelenséget több különböző tényező egyidejű hatása válthatta ki.

Az egykori folyómeder az elmúlt években nem kapott megfelelő vízutánpótlást, ugyanis jelentősebb áradás sem idén, sem tavaly nem volt a térségben. A területre kevés csapadék hullott, és a Magyarországon nemrégiben megépített száraztározók miatt a folyó vízszintje sem emelkedett nagyobb mértékben. A fokozatosan kiszáradó területről a múlt héten környékbeli halászok több száz értékes halat halásztak ki, így ezek az állatok megmenekültek a pusztulástól.

A biológus tájékoztatása szerint a két folyó közti parcella számtalan ritka és védett növény-, illetve állatfaj természetes élettere, ezek az egyedek a most kialakult helyzetben rendkívüli veszélybe kerültek. A Nagytárkány határában lévő 734 hektáros terület 2005-ben rákerült a nemzetközi fontosságú vizes területek jegyzékére, az úgynevezett ramsari listára.

A vonatkozó egyezményt 1971-ben az iráni Ramsar városában 18 ország képviselője írta alá, ez a természetvédelmi egyezmények közül a legrégebbi globális nemzetközi szerződés. Mára már a világ 94 országa ratifikálta, titkársága a svájci Glandban működik, háttérszerve a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség. Az egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi és együttműködési keretek biztosítása. A tagországoknak biztosítaniuk kell továbbá a ramsari területek megfelelő védettségét, illetve gondoskodniuk kell arról, hogy ezek ökológiai jellege megmaradjon.

Szlovákiában jelenleg tíznél több ramsari terület van, a régióból még a Latorca folyó 4,5 ezer hektáros hullámtere szerepel a listán.

Forrás: ujszo.com