Klímaváltozási stratégia 2007 első felében az országgyűlés előtt

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS) a remények szerint jövő év első felében tárgyalja meg az Országgyűlés – mondta Láng István, a stratégiát megalapozó Vahava-projektet vezető akadémikus egy budapesti tanácskozáson.

A professzor közölte, hogy jelenleg a stratégia koncepciójának társadalmi vitája zajlik. A párbeszéd egyrészt a globális felmelegedés lassítási lehetőségeiről szól, másrészt pedig arról, hogy az elkerülhetetlennek tűnő változásokhoz hogyan lehet alkalmazkodni. Láng István jelezte, hogy a stratégia 20-25 évre jelöli ki a tennivalókat irányelv formájában. A NÉS alapján a mindenkori kormányoknak két éves cselekvési programok szerint kell a szükséges lépéseket megtenni. 

A stratégia koncepciója az elmúlt években lezajlott Vahava éghajlatváltozási kutatási projekt eredményeként tartalmazza a fő klímaváltozási kihívásokat, ám prioritási sorrendet nem rendel hozzájuk. Ez az öt tanácskozás köré szerveződő társadalmi vita eredményeként jön létre. A vita alkalmat ad arra is, hogy a további kihívásokat is számba vegyék. A rendezvénysorozat első tanácskozásán tegnap az egészségüggyel, az infrastruktúrával és a településekkel összefüggő kihívásokat vitatták meg a szakértők.

Láng István elmondta: a globális felmelegedéssel kapcsolatos kihívásokat az egészségügy reformja során feltétlenül figyelembe kell venni. Az egészségügyi ellátó rendszert alkalmassá kell tenni arra, hogy a jövőben egyre gyakoribbá váló hőséghullámok következtében több beteget legyen képes fogadni.
A professzor az infrastrukturális kötődésű kihívások kapcsán elmondta: a közlekedési fejlesztéseknél is számolni kell az egyre szeszélyesebbé váló időjárással. A jelenlegi technológiáknál ellenállóbbakra van szükség például az útépítéseknél, különben az extrém hideg, illetve meleg miatt még több kátyú okozhat gondot a közutakon.
Az akadémikus közölte, hogy az éghajlatváltozás a várostervezéssel foglalkozó szakemberek számára egyes szempontok átértékelődését hozza magával. A városnegyedek kialakítása során a jövőben még inkább figyelni kell arra, hogy az épületek között a levegő áramlása szabad legyen.

A társadalmi vita további négy fórumán a klímaváltozás mezőgazdasági, erdészeti, természetvédelmi kihívásait, az árvizekkel, belvizekkel kapcsolatos tennivalóit beszélik meg a szakértők civil és ifjúsági szervezetekkel.

Kapcsolódó anyagok:

Forrás: http://greenfo.hu, http://vahava.hu