Kolokán invázió a Nagy-Karcsa tavon

Több tonnányi vízinövény került a Nagy-Karcsa tóba, a kolokánt Pácin mellett próbálják "lehalászni" a víz felszínéről; a bodrogközi település strandja teljesen használhatatlanná vált.

Barati Attila, Pácin polgármestere szerint az ország 17. legnagyobb állóvizének fele magyar, fele szlovák oldalon fekszik. A szlovákiai területen – hasonlóan a hazai időjárási helyzethez – árvizekkel küzdöttek. Az ott megáradt vízfolyásokból engedtek két alkalommal – május közepén, illetve június elején – nagyobb vízmennyiséget a tóba, amely a szlovákiai örösi csatornából mintegy ötven tonnányi kolokánt sodort magával. E nagy mennyiségű vízinövény gyakorlatilag befedte a tó kétharmadát, így a fürdés és a horgászás lehetetlenné vált, emellett pedig – amely talán ennél is fontosabb – a rengeteg növény felboríthatja a tó ökológiai egyensúlyát.

Barati Attila elmondta, hogy a kialakult problémát határ menti találkozón beszélték meg, ugyanis nem csak Pácint érinti a vízinövény és a nagy vízmennyiség okozta kár, hanem két szlovákiai települést is. A megbeszélésen elhangzott: a növényeket minél előbb ki kell szedni a vízből, máskülönben felborulhat a tó ökológiai egyensúlya. A kolokán ugyanis a virágzás után lesüllyed a tó aljára, s akkor még nehezebb lehet az eltávolítása, hiszen ott bomlásnak indul.
A történtek miatt a sátoraljaújhelyi Elzett Certa Horgászegyesület, valamint a Királyhelmeci Horgászegyesület is tiltakozását fejezte ki. Barati Attila azt mondta, hogy a vízinövény-invázió miatt nem akarnak vegyszerezni, így a mechanikus, azaz a "lehalászó" módszer maradt, amely rendkívül költséges. Hétfőn – egy speciális géppel – már megkezdték a kolokán eltávolítását. A gép olyan, mint egy polip, több karja van, azzal gyűjtik a vízfelszínről a növényt. A Kemecséről hozott különleges eszköz azonban óránként 13 ezer forintba kerül.

"Hétfő reggel óta folyamatosan szedik ki a kolokánt, onnan teherautóval szállítják a majorba, ahol komposztot készítenek belőle, hogy legalább valami haszna is legyen" – tette hozzá. Egy nap alatt 130 ezer köbméternyi növényt távolítottak el, de ez csak "csepp a tengerben", mintha semmit nem végeztek volna – magyarázta a polgármester. Utalt arra, hogy a probléma megoldása azért is sürgős a páciniak számára, mert a helyi táboroztatók, idegenforgalmi vállalkozók jelezték, több foglalást is lemondtak vendégek a kialakult helyzet miatt. Ráadásul ez a térség csak a turizmusból tud valamicskét profitálni, hiszen ipar nincs, a mezőgazdasági területeket pedig belvíz borítja.

A polgármester elmondta, hogy 1999-2000-ben már történt egy hasonló eset, akkor is a pácini önkormányzat szedette ki a vízinövényeket a tóból, vállalva annak minden költségét. Jelenleg a megyei önkormányzattól kértek segítséget – jegyezte meg Barati Attila.

Forrás: greenfo.hu