Koppenhága: Újraindultak a tárgyalások

Több mint öt órás leállás után tegnap késő délután újraindultak a hivatalos tárgyalások az ENSZ klímavédelmi konferencián. A mélytengerek élővilága is reagál a klímaváltozásra. Könnygázzal oszlatott a dán rendőrség.

 

Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára közölte: a péntekig tartó konferencián mindenképpen egyezségre kell jutni, és olyan megállapodást kell kötni, amelynek révén 2012 után kötelező érvényű szabályok alapján lehet folytatni a klímavédelmi harcot. A rossz kompromisszum vagy a semmilyen megállapodás "olyan vereség volna, amelynek katasztrofális következményei lehetnek" – mondta az ENSZ-főtitkár.

Afrikai delegációk vezetésével fejlődő országok egy csoportja tegnap kivonult a konferencia hivatalos fórumairól. A lépést azzal indokolták, hogy az iparosodott országok elfogadhatatlan módon a számukra üvegház-kibocsátási kötelezettségeket előíró Kiotói jegyzőkönyv felszámolására törekednek, a tanácskozást vezető elnökség pedig nem emeli a jegyzőkönyv ügyét a napirendjének középpontjába, amivel az iparosodott államok pártját fogja a fejlődők ellenében. Késő délutánra aztán a szemben álló felek kiegyeztek: az iparosodott országok biztosították a fejlődőket arról, hogy Kiotó kérdéseit is megvitatják, a fejlődő országok pedig visszatértek a tárgyalóasztalhoz.

A Kiotói jegyzőkönyv jelenleg az egyetlen nemzetközi jogi egyezmény, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem összehangolásáról szól. A közel 40 fejlett államot kibocsátás-csökkentésre kötelező jegyzőkönyv 2012 végén érvényét veszti. A fejlődő országok a szerződés meghosszabbítását, illetve egy új egyezmény kidolgozását javasolják, amely csak a fejlődők klímavédelmi erőfeszítéseit szabályozza. Az iparosodott országok viszont egyetlen új szerződést kívánnak kidolgozni, amely a fejlődő országok és a Kiotói jegyzőkönyv aláírói közül hiányzó Egyesült Államok számára is tartalmaz előírásokat.


Könnygázt is bevetett Koppenhágában a dán rendőrség tegnap késő este azon tüntetők ellen, akik Molotov-koktélokat hajigáltak és lángoló barikádokat állítottak az utcákon. A nemzetközi klímakonferencia kapcsán demonstráló aktivisták szemetet és egyéb gyúlékony anyagokat égettek a főváros Christiania kerületének szomszédságában. Kevéssel éjfél előtt a rendőrség 150-200 embert előállított egy szórakozóhelyen, illetve annak környékén Christiania városrészben – közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az ENSZ égisze alatt zajló konferencia idejére a dán parlament emelte a közrend elleni bűncselekmények büntetési tételeit, és kibővítette a rendőrség jogait. A megszigorított szabályok alapján a dán rendőrség "megelőző jelleggel" bárkit őrizetbe vehet 12 órára. Az utóbbi napokban a hatóságok több mint 1200 embert állítottak elő.


A trópusi mélytengerekre is hatással van a klímaváltozás: élőviláguk fajgazdagsága az északabbi szélességi körök szintjére csökkent az elmúlt négy jégkorszak során – vonták le a következtetést amerikai kutatók a brazil partoknál végzett fúrásaik eredményeiből.

A Földön mindenütt, így a mélytengerekben is a sarkköröktől az Egyenlítő felé haladva növekszik az élővilág fajbeli sokszínűsége. Ez az általános szabály érvényesült az elmúlt 36 millió évben – olvasható Moriaki Yasuhara, a washingtoni Smithsonian Intézet kutatójának a PNAS című amerikai szaklapban közölt tanulmányában. A legújabb, a trópusi mélytengerekben végzett fúrások azonban azt mutatják, hogy a tengereknek ez a része sokkal instabilabb, ökoszisztémája sokkal érzékenyebben reagál a hőmérséklet-ingadozásokra, mint azt korábban feltételezték.

A tudósok megfigyelték, hogy az apró kagylórákok legfontosabb csoportjának nagysága az elmúlt 500 ezer évben jelentősen csökkent. Ezek az érzékeny állatok a mélytengerek élővilágának megbízható jelzőrendszereként is szolgálnak. A jégkorszakok során a fajok sokszínűsége a köztes meleg időszakokhoz képest egy ötödére csökkent. A mélyebb tengerszinteken élő állatközösségek világszerte egyre inkább homogenizálódtak és beálltak egy olyan értékre, amely korábban az északi szélességi körökre volt jellemző. Bár a kutatók szerint ez várható reakció volt a különböző jégkorszakokra, ennek ellenére meglepte őket, hogy a trópusi mélytengereket is ilyen erősen befolyásolja ez a hatás.

A klímacsúcs percről percre >>>

Koppenhága Forródrót >>>

Forrás: greenfo