Környezetvédők új petíciója a Tiszáért

Civil természetvédő szervezetek és térségbeli önkormányzatok közös beadványban kérik az Országgyűléstől és a környezetvédelmi minisztertől, hogy halasszák el a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat vitáját.

Amint arról múlt heti írásunkban már beszámoltunk, a napokban kerül a Parlament elé a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről (VTT) szóló 2004-es törvény felülvizsgálatát célzó törvényjavaslat. A Szövetség az Élő Tiszáért és a WWF Magyarország szakértői szerint a tervezet jelenlegi formájában alkalmatlan a megvitatásra, ezért a szöveg visszavonására kérik az előterjesztő Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert és Szili Katalin házelnököt.

Felvetésük szerint a tervezetnek a tározóépítés finanszírozására vonatkozó rendelkezései elfogadhatatlanok. A módosítás nyomán a VTT-t 25 év alatt valósítanák meg, és szinte a teljes beruházást EU-s pályázati forrásokból kívánják megoldani.

A magyar kormány mindössze a pályázatok lehívásához szükséges önrészt biztosítaná. Kajner Péter, a Tisza-védő szövetség munkatársa szerint a klímaváltozás okozta, jelenleg is tapasztalható időjárási szélsőségek, illetve a meggyengült árvízvédelmi töltések nem tisztelik a brüszszeli pályáztatás hosszadalmas eljárásrendjét.

Forrás: http://www.nol.hu/cikk/468318/