Közvetlen kereskedelemmel kapcsolatos találkozó

Szeretnénk figyelmébe ajánlani közvetlen kereskedelemmel kapcsolatos bakonyi találkozónkat, amely 2008. január 18-20-án lesz.

Közvetlen kereskedelem
(A termelőtől egyenesen a fogyasztóhoz)

A CEEWEB és a TVE 2006. novemberében mini konferenciát rendezett a közvetlen kereskedelemről. Ez a rendezvény nem egy egyszeri alkalom volt, az OT-n egy alszekcióban, majd 2007. május 18-19-20-án a Mátrában, a Hidegkúti turistaházban folytattuk a témát. Továbbra is azokat a (zöld) szervezeteket és csoportokat szeretnénk összegyűjteni, akik a saját térségükben így vagy úgy már megpróbálkoztak ilyesmivel. A cél az, hogy összegezzük tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól, megismerjük a hatóságok területenként eltérő hozzáállását.

A közvetlen kereskedelem alapvetően a mezőgazdasági kistermelők kiút lehetősége s egyben “ellenállás” a globalizáció negatív hatásaival szemben. Richard Douthwaite, ír közgazdász egy egész könyvet szentelt a témának (Short Circuit, 1996). Számos előnye van, mindenképpen érdemes vele foglalkoznunk.

A téma kezdeményezői: Horváth Gergő (TVE), Francia Rita és Almássy Tamás

A találkozók sora folytatódik. Meghívott “minket” (A minket elég nehezen definiálható, ezért vegye nyugodtan magára mindenki. 🙂 Vassányi István a Csiperke Kör nevében, hogy “náluk”, a Ferenc-házban, Porva-Csesznek vasútállomástól nem messze az Észak-Bakonyban 2008. január 18-20-án találkozzunk újra. (A helyszín leírása, további feltételek a levél végén.)

A jelentkezéseket lehetőleg január 11-ig várjuk!

Szeretettel:

Almássy Tamás
20/920-5181
alto@freemail.hu


A jelentkezéshez kérjük, hogy az alábbi adatokat add meg:

Neved,
címed,
e-mail cím,
telefon (Kérjük jelezd, hogy otthoni, munkahelyi, mikor hívható)
mobil (ha tartasz magadnál)
Mikor várható érkezésed?

Hasznos lenne, ha ezekre a kérdésekre is válaszolnál:
Mit termelsz, mit adsz el közvetlenül?
és/vagy
Mit vásárolsz közvetlenül, és időnként-e vagy rendszeresen?
és/vagy
Milyen termékeket közvetítesz termelő és fogyasztó között rendszeresen?

A találkozóval kapcsolatos kérdések, kérések:

Van-e olyan enni-innivaló, amiből szívesen hozol a “saját” igényeidnél többet is? (Az egy közös étkezést leszámítva mindenki a sajátját eszi, amit persze svédasztal-szerűen képzelünk el, azaz ki-ki megkóstolhatja a többiek által hozott ennivalót. Másképp fogalmazva a pénteki vacsora, a szombati reggel, ebéd és vasárnapi reggeli (ebéd) batyuból, vagyis mindenki annyit hozzon magával, amennyit kb. maga enne, azt a közös asztalra tesszük. Szombat estére főzünk egy finom korhelylevest.)

Van-e olyan étel, ital, amit nem tudsz, nem akarsz enni, inni?
Vega vagy kolbászos levest kérsz?
Mindenkit kérünk, hogy legalább 2 liternyi ivóvizet hozzon fel magával a házhoz. (Inni, fogat mosni, mosogatás után öblíteni.)
A szombati közös vacsorához kérjük, hogy hozzatok tányért vagy bögrét és evőeszközöket.

Kérjük, hogy 1000 Ft előleget fizess be vagy utalj át erre az OTP számlára:
Almássy Tamás
11773425-00419972

Ebből a pénzből fizetjük ki a szállásköltséget, fedezzük a közös vacsorát és némi közös balaton-felvidéki bort a péntek és szombat esti jó hangulathoz. A megmaradó részt a házban visszafizetjük. Aki nem jön el, annak természetesen nem fizetjük vissza az előleget, hanem a közös (országos) célok eléréséhez félretesszük.


A találkozó helyszíne és a feltételek (Vassányi István levele):

Kedves Érdeklődők!

Hamarosan, a jan. 18-20-i hétvégén a bakonyi Ferenc-házba várja a “közvetlen kereskedelem” iránt érdeklődő harcostársakat a Csiperke-kör. Ennek a találkozónak az előzménye a tavalyi mátrai találkozó. Péntek délutántól vasárnap délutánig tervezzük, hogy ott leszünk. Mellékelek a házról egy képet, továbbiak a http://kep.tar.hu/odk/27554030#2 lapon láthatóak. A ház a Cuha völgyének a peremén, a Kopasz-dombon egy 230 éves bükkfa alatt van, pazar a kilátás a Kőris-hegy irányába! Kocsival nem közelíthető meg, illetve talán most terepjáróval, viszont a Porva-Csesznek vasútállomástól 25 perc alatt fel lehet jönni ide. Vigyázat! az említett vasútállomás szintén nem közelíthető meg kocsival, mert mélyen a Cuha festői völgyében fekszik, a Veszprém-Győr vonalon. Aki tehát mindenképp kocsival akar jönni, annak másfelől kell jönnie, lásd később.

Induló vonatok Veszprémből: 8’08, 14’20, 16’00, 17’45
Győrből: 4’13, 8’40, 14’40, 17’12

Bővebben lásd: www.elvira.hu
Akinek nem gond a tájékozódás, keresse meg a házat (Ferenc-ház) egy Észak-Bakony túristatérképen a fenti vasútállomástól 1-2 km-re északnyugatra, és közelítse meg tetszőleges irányból és időben. Mások kedvéért úgy gondoltuk, hogy lemegyünk eléjük a vonathoz (végül is nincs sok lehetőség), vagy kiszalagozzuk a vasútállomástól az utat (a visszajelzésektől függ).

Kocsival Porva a legközelebbi település, ahonnan kb. 45 perc alatt lehet feljönni gyalog. Ha van rá igény, megpróbálom leírni, hogyan. (Csak jól tájékozódóknak ajánlom és nappal.)

Szállásdíj: 100 Ft/fő, de aki 2 éjszakára jön, annak a felét elengedjük!

A házban nincs folyóvíz és villany. Mosogatáshoz lehet vizet hozni egy igen klassz kútból, de az nem ivóvíz. Cserépkályha van, sparherten lehet főzni, én konkrétan azt javaslom, hogy forralt bort, teát főzzünk magunknak, egyéb meleg kajákat mindenki készen hozzon, és melegítse meg (lábosok, bögrék vannak). Persze a közös kajáról még beszélhetünk, ha valaki felvállalja a szakács-szerepet!

A szállás a padláson van, deszkán, húszan is elférünk, de feklapot és hálózsákot mindenki hozzon magának.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Vassányi István