Kulcs a Tiszához I-II. DVD

Két film a Tisza-völgy problémáinak feltárásáról, a helyiek, tudósok, kutatók, szakmai és civil szervezetek által egyhangúan támogatott megoldás megvalósításának nehézségeiről.

 

A korszerű ártéri tájgazdálkodás lehetőségei és szükségessége a Tisza mentén

 

Kulcs a Tiszához – I. film
A 2001-ben készült film megkísérli feltárni a Tisza-völgy jelenlegi problémáinak gyökereit. A folyamatok megértésének kulcsát a folyó természetes működésének ismeretéből kiindulva, a hagyományos, évszázados múltra visszatekintő ártéri tájgazdálkodásban leli meg, melyben helye és bősége van embernek, víznek, a természet sokszínűségének egyszerre. Feltárja e gazdálkodási rendszer leépüléséből fakadó, máig ható következményeket és az ártéri tájgazdálkodás elveinek érvényesítéséből várható kedvező hatásokat. Reményteli lehetőségeket mutat a gátakkal való költséges és veszélyes árvízi védekezés helyett a vízzel való biztonságos együttélésre és a és a térség felemelkedésére.

A film online is megtekinthető, ide kattintva.Kulcs a Tiszához – II. film
2007-ben utánajártunk, hogy az eltelt 6 évben milyen változások történtek az árvízvédelem és az ártéri tájgazdálkodás kérdéskörében: a felismerésekből lettek-e konkrét tervek, s ezeket hogyan sikerül megvalósítani. Gazdálkodókat, kutatókat, vidékfejlesztési és természetvédelmi szakembereket kerestünk meg, beszéljenek a paradigmaváltás elméleti és gyakorlati folyamatáról, nehézségeiről. A film mellett a korongon áttekintést adunk az elmúlt években a tájhasználat-váltást megalapozó és előkészítő elemzésekről.

A film online is megtekinthető, ide kattintva.

 


  

Kiadja:
Palocsa Egyesület – Szövetség az Élő Tiszáért

A két film ára, egy DVD-n 1500 Ft.


Megrendelhető itt:
Szövetség az Élő Tiszáért
Matúz Kisztina
5065 Nagykörű, Május 1. út 1.
titkar@elotisza.hu

 


 

A borítóban található poszter azt tekinti át, hogy miért lenne módfelett kedvezőbb a Tisza-völgyben ártéri tájgazdálkodást folytatni. A képre kattintva az egyik szemléltető ábrát láthatja.

A poszter nagy méretben is megrendelhető ingyenesen a fenti címen. Jól alkalmazható pl. iskolai szemléltetés céljaira.