Legalizálni akarják a véres hurkát a civilek

A hazai szabályozás jelenleg csak a magánfogyasztást engedi házi vágás esetén. A hazai civilek szerint azonban még mindig lehetne nemzeti intézkedési terven kérni ezt a kivételt.

Készülőben van egy a falusi vendéglátásra vonatkozó Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató kidolgozása. Ezzel kapcsolatban az elmúlt héten számos hír jelent meg arról, hogy az útmutató bevezetésével megszűnhet a házi disznóvágás mint évszázados magyar falusi hagyomány. A civilek ahelyett, hogy az útmutató hírére megijedtek volna, azon dolgoznak, hogy belekerüljön a falusi vendégasztalra vonatkozó szolgáltatás is, azaz a falusi vendéglátók vendégeik számára is vághassanak otthon állatot.

 “2010-től az EU újraszabályozza az állatok leölésük során való védelméről szóló intézkedéseket. A kíméletes, szakértelemhez kötött tervezettől már sokan féltik a házi disznóölést. Akkor kell félni, ha a hazai jogszabályalkotók újra nem élnek az EU adta lehetőségek meglépésével. Ugyanis az EU lehetőséget ad a kulturális sokszínűséget biztosító kivételekre, ha a tagállam kéri. Kéri? Kérhetné” – tájékoztatta szerkesztőségünket Szabadkai Andrea a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület Piacépítési programvezetője.

“Az állatok védelméről és kíméletéről szóló jegyzőkönyv hangsúlyozza hogy „tiszteletben kell tartani különösen a vallási szertartásokat, a kulturális hagyományokat és a regionális örökséget érintő tagállami törvényi vagy közigazgatási rendelkezéseket és szokásokat. Ennélfogva e rendelet hatálya alól ki kell zárni a kulturális eseményeket, amennyiben az állatjóllétre vonatkozó előírásoknak való megfelelés sértené a szóban forgó esemény valódi lényegét.”

Sajnos eddig nem éltünk az EU által adott hasonló kivételi lehetőségekkel.

Néhány példa erre:

– Fordítási hiba miatt megszüntették a belépésünkkor a kisvágóhidakat, mert a vágóhíd és a vágópont fogalmat nem definiálták megfelelően. Az EU-s szabályozás pedig lehetőséget adott volna a hagyomány és rugalmasság elvén a hagyomány által bizonyított módszerekre, mint ahogy Olaszországban is engedélyezték a fatüzeléses kemencében sült pizza készítését. Magyarország nem kért ilyen kivételeket.

– A trichinella fertőzöttségre vonatkozó kötelező sertésvizsgálatot a 2075/2055 EK rendelet drága laborvizsgálathoz köti, de 2009. december 31-ig lehetőséget adott arra, hogy a tagállam kérjen ez alól kivételt. Ha ezt kérnénk és megalkotnánk a vonatkozó szabályozást, akkor kisszámú vágás esetén a helyi állatorvos is végezhetne ilyen vizsgálatot helyben, háznál. A hazai szabályozás nem tette ezt lehetővé, így 5-6 éve a falusi turizmus részére is illegális a disznóölés, ha a levágott disznó húsát szeretné felkínálni a vendégeinek. Csak a magánfogyasztást engedi a hazai szabályozás, házi vágás esetén. Még mindig lehetne nemzeti intézkedési terven kérni ezt a kivételt. 

A Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal koordinálásával már majdnem elkészült a vendéglátókra és közétkeztetőkre vonatkozó útmutató, ami alapján a hatóság eljár, ami alapján a feltételeket megkövetelik. Kedvező a tény, hogy ezt a falusi vendéglátók részére is megcsinálják, a civil érdekképviselet bevonásával. Kérdés: tényleg egyszerűbb, átláthatóbb szabályozás lesz-e a végeredmény? További kérdés, hogy ha megszüntették a falusi turizmus fogalmát, kinek is készül a munka? – fogalmazta meg kételyeit a Napi Turizmus számára Szabadkai Andrea.

Forrás: Turinform online