Magánlakóházi élelmiszerelőállítás Jó Higiéniai Gyakorlata

 

Elkészült a "Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés, Jó Higiénia Gyakorlat útmutató" tervezete.

 

 Az anyag létrejöttét támogatták:

Ökotárs Alapítvány adományi programja PP 2521 számú ”Civil szervezetek együttműködése a kisléptékű élelmiszer-előállítók érdekképviseletéért” című pályázati támogatás segítségével. A támogatás segítségével két kítűnő szakembert tudtunk a szakmai munka elvégzésére felkérni.

Accenture "Képességek a sikerért 2010" pályázati prgramja, melynek segítségével a szamértői anyagot, el tudtuk vinni a termelőkhöz, a szakma jeles képviselőihez egyeztetés céljából. A véglegesítést ez után a szakértők végezték el, illetve Szabadkai Andrea a SZÖVET programvezetője.

Célunk a hagyományos magánházi (háztáji) körülmények közötti élelmiszer előállítást és értékesítést végző embereket olyan módszerekkel és feltételekkel megismertetni, amelyek egyrészt a vidéki élet jellemzőit, a kulturális örökségünk részét képező magánházi élelmiszer előállítás hagyományait is magukon viselik, másrészt megfelelnek a biztonságos élelmiszer előállítás feltételeinek. Útmutatónkat Fűzhető Füzetek koncepcióban állítottuk össze, csak az élelmiszerelőállító szempontjából szükséges termékcsoport tudnivalókat, mintákat elég hozzáfűzni az általános részhez.

Az anyag még tervezet, véleményeket szívesen fogadunk, végleges a Higiéniaia Bizottság általi elfogadás esetén lesz.

Az útmutató szakmai részét összeállította:
Csarnai Erzsébet (okleveles élelmiszeripari üzemmérnök, okleveles tartósítóipari mérnök, élelmiszeripari szaktanácsadó egyéni vállalkozóként: HACCP rendszerépítés (szeszfőzés, sertéstartás, vágóhíd, húsbolt, pékség, sörfőzés, húsfeldolgozás, élelmiszer-csomagolás, ételízesítő előállítás). stb..
és Sztankovánszkiné Dr. Barta Gabriella (élelmiszer minőségfejlesztő okleveles szakmérnök,    élelmiszerhigiénikus szakállatorvos,  hatósági főállatorvos   laboratóriumvezető) valamint Szabadkai Andrea (SZÖVET programvezető – Nyilvántartás, igazolások, jelölés)

Termelői egyeztetés folyt:
Kőrösi Miklósné (Penyige)
Szászi Bertalanné (Penyige)
Mircz Nárcisz (Debrecen)
Baltás Zsuzsanna (Budapest)
Gutpintér Tamásné (Csongrád-Bokros)
Bordáné Csobán Katalin (Csongrád)
Péter Kálmán (Panyola)
Kukláné Aranka és Brezsnyik György (Csorvás)

 

Kapcsolódó dokumentumok