Magasabb kadmiumszintet mértek a Tiszán

A Romániában történt nehézfém-szennyezés után megkezdődött a Tisza vizének ellenőrzése a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határszelvényében: az első vizsgálat a kadmium szintjének a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb emelkedését mutatta ki – közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője hétfőn az MTI-vel.

A cinkcsoportba tartozó, ezüstfehér színű, puha, nyújtható fémből, amelynek vízben oldható vegyületei mérgezőek, a megengedettnél “picivel magasabb” mennyiség volt a Tisza vizében – mondta Szentesi Péter az első laboratóriumi eredményről. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: a vízben talált kadmium mennyisége az egészségügyi határérték alatti volt, így veszélyt nem jelent.

Szentesi Péter elmondta: a nyíregyházi felügyelőség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelkezése alapján vasárnap óta ellenőrzi a Tisza vízminőségét, rendszeres mintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal. A szabolcsi környezetvédelmi felügyelőség vezetője szerint a Tiszán vonuló árhullám sebességének kiszámíthatatlansága miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szennyezés mikor éri el a folyó magyarországi szakaszát. Az első laboratóriumi vizsgálat során talált, magasabb szintet elérő kadmium nagy valószínűséggel nem a hét végi borsabányai gátszakadás után került a folyóba.
A Tiszából hétfőn többször vesznek mintát, s a várhatóan változó értékek jelezhetik majd a szennyeződés megérkezését a magyarországi folyószakaszra. Szentesi Péter úgy vélte: a tiszai árhullám jelentősen felhígíthatja a nehézfém-szennyeződést, s ezáltal remélhetőleg nem, vagy csak kismértékben keletkezik környezeti kár.

Vizsgálják a Tisza kárpátaljai szakaszának vízminőségét is, ezt a vizsgálatot a Kárpátalja Megyei Állami Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei végzik. A kárpátaljai környezetvédelmi felügyelőséget vasárnap délután – közép-európai idő szerint – 14 óra tájban értesítette a kolozsvári székhelyű Szamos-Tisza Vízgazdálkodási Hivatalt arról, hogy román területen egy zagytározó gátszakadása következtében üledék került a Visó folyó mellékágába, a Csiszla patakba – közölte hétfőn a felügyelőség sajtószolgálata.

A jelentés szerint az ukrán környezetvédelmi szakemberek még vasárnap délután vízmintákat vettek a Tiszából az ukrán-román határ melletti Técső és az ukrán-magyar határon lévő Tiszaújlak vízmérő helyein. A folyón levonuló árhullám miatt más vízmérő helyeken csak a vízszint csökkenését és a közlekedési viszonyok rendeződését követően vesznek majd további mintákat a környezetvédelmi hivatal emberei – áll a közleményben.

Forrás: Greenfo/MTI