Mangalica is kerülhet az iskolások asztalára?

Helyi specialitások kerülhetnek az asztalra az ország több menzáján január 21-én és október 17-én. Az akció célja a minőségi étkezés mellett a helyi hagyományok népszerűsítése, valamint a kistermelők segítése.

 

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) a Védegylettel és az ESSRG-vel (a Szent István Egyetem Környezetgazdasági Tanszékének kutatócsoportja) közösen decemberben hirdette meg a A mi menzánk! névre keresztelt programot. Szabadkai Andrea, a SZÖVET programfelelőse az MNO-nak úgy fogalmaz: régi álmuk valósul meg ezzel. A felhívás célja, hogy legyen évente két olyan nap, amikor a helyi termékek, egy-egy terület specialitásai kerülnek a menzák étlapjára. Nemcsak óvodák, iskolák, hanem munkahelyi étkezdék jelentkezését is várják: a januári alkalomra e hó tizenhatodik napjáig, az info@elotisza.hu címen.

A menünek legalább három fogásból kell állnia, lehet benne leves, főétel, desszert, savanyúság és gyümölcs is. Azt szeretnék elérni, hogy mindenhol olyan minőségi étel-ital kerüljön az asztalra, amire helyben büszkék – mondja Szabadkai Andrea. Ez lehet gyümölcs- vagy zöldséglé, de akár aszalvány is. Fontos, hogy a gyermekek is közelebb kerüljenek a helyi hagyományokhoz, ismerjék és szeressék meg azokat az ételkülönlegességeket, melyek szülőhelyükhöz kapcsolódnak – teszi hozzá. Így akár az is elképzelhető, hogy mangalica vagy szürke marha is belekerülhet a menübe, ha nem is most, de valamelyik későbbi alkalommal.

Az akció nem titkolt célja, hogy a kistermelők menzákra való bejutását is segítse, ezért kérik, amennyiben lehetséges, olyan alapanyagokat használjanak fel, melyek termesztése, tenyésztése 50 kilométeren belül történt. Mint Szabadkai Andrea hangsúlyozza, a kiválasztott napoknak is üzenetértéke van. Azzal, hogy januárban a magyar kultúra napjához legközelebbi munkanapon rendezik az eseményt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a gasztronómia is része a kultúrának. Az október 17-i időpont pedig az élelmezési világnaphoz (október 16.) kötődik.

Szabadkai Andrea azt elismeri, hogy egyelőre nem számíthatnak túl sok résztvevőre, már csak a rendelkezésre álló idő rövidsége, valamint az önkormányzatok rengeteg év eleji feladata miatt sem. De abban bíznak, hogy októberben már sokan csatlakoznak.

A nevezőktől a menük leírása mellett utólag majd fotókat is kérnek, hogy így is illusztrálják a sokszínűséget. A SZÖVET programfelelőse kiemeli, a menzák ezen alkalmakkor kipróbálhatják a helyi termelőket is, hiszen ehhez már nem kell közbeszerzést kiírni. Ez a gazdálkodóknak is jó lehetőség, mert egyelőre elég nehéz bekerülniük a közétkeztetésbe – teszi hozzá. Díjazás egyelőre nem lesz, de a következő alkalmakkor Szabadkai már elképzelhetőnek tartja, hogy sikerül bevonniuk támogatókat, akik akár saját termékeikkel is szponzorálhatnák a rendezvényt, illetve a nekik kedves menüt felszolgáló menzát.

Forrás: magyarnemzet.hu