Már a Tiszán vonul az ukrán szennyezés

A műanyag flakonokat is tartalmazó szennyezés a Bodrogon 25-30 km hosszúságban 40-50 százalékos fedettséggel vonult le, ma reggelre pedig elérte a Tiszát. Fodor Gábor azonnali kárelhárítást rendelt el.

A greenfo cikke Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter azonnali kárelhárítás megkezdésére utasította a vízügyi hatóságot, miután az ukrajnai Ung folyó áradása miatt bemosódott uszadék és kommunális hulladék a tegnapi napon elérte hazánkat. A szennyezést a hatóság a kiskörei vízlépcsőnél fogja összegyűjteni és kiszűrni a folyóból. A tárca célja az, hogy a kárelhárítás költségeit megtéríttesse az ukrajnai szennyezővel.

A műanyag flakonokat is tartalmazó szennyezés a Bodrogon 25-30 km hosszúságban 40-50 százalékos fedettséggel vonult le, ma reggelre pedig elérte a Tiszát. A miniszter utasítására a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a mai napon elrendelte a harmadfokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültségi fokozatot és megkezdi az előkészítő munkálatokat. A cél a teljes hulladékmennyiség kiszűrése a folyóból, ennek érdekében a hulladék befolyásának megakadályozására azonnali hatállyal lezárják Kiskörei víztározó öblítő csatornáit.

Az árhullám levonulását követően – előreláthatólag pénteken – a vízügyi szakemberek elkezdik a Kiskörei víztározó zsiliptáblái által felfogott hulladék összegyűjtését, így a hulladék jelentős része kiszűrhetővé válik a folyóból. A magyar fél jelenleg vizsgálja, milyen lépések megtétele lehetséges a szennyező felderítésére érdekében. A várhatóan több millió forintos kárelhárítási költség megtérítése ugyanis a szennyező kötelessége.

A kárelhárítási munkálatok részleteiről a Közép-tiszai Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ad felvilágosítást.