Már az idén elolvadhat a jég az Északi-sarkon

Az eddigi legborúlátóbb jóslatoknál is pesszimistább képet festett az északi jégsapka sorsáról egy neves amerikai kutatóintézet szakértője: ha nincs szerencsénk az időjárással, akár az idei nyár végére eltűnhet a teljes jégtakaró. Az Index cikke.

Az eddigi előrejelzések 2030-ra, a borúlátóbbak a következő évtized közepére jelezték, hogy teljesen elolvad az évtizedek óta látványosan fogyatkozó északi-sarki jégsapka. A US National Snow and Ice Data Center [1] kutatóközpont szakértője, Mark Serreze most minden eddiginél vészjóslóbb forgatókönyvvel állt elő: számításai szerint akár az idei nyáron elolvadhat a jég az Északi-sarkon.

Tavaly szeptemberben negatív rekordot döntött az északi jégsapka mérete: csaknem két hónapra kiolvadt a Grönland és Alaszka közötti Északnyugati átjáró, amit a felfedezők évszázadokig kerestek. A sarki télen aztán kedvező volt az időjárás, és márciusra (hagyományosan ekkor a legnagyobb a jégtakaró kiterjedése) valamivel nagyobb felületen volt jég, mint 2007 tavaszán.

A terület mellett azonban súlyos a helyzet a vastagság terén is: a műholdas felvételek szerint a jégtakaró nagy része friss, az idei télen megfagyott, vékony jégből áll, ami sokkal kevésbé stabil, mint a sok éves, vastag jég. Még az Északi-sarkot is idei jég borítja. Általában a friss téli jég fele olvad el a következő nyáron, de ezt számos időjárási tényező befolyásolhatja. Ha megismétlődik a tavaly nyári időjárás, amikor a meleg déli szelek hatására a vártnál erősebb volt az olvadás, akár a teljes, 4 millió négyzetkilométeres jégsapka eltűnhet – figyelmeztetett [2] a kutató.

A gyorsuló olvadás fő okai az észak-amerikai, európai és délkelet-ázsiai gazdaságok óriási széndioxid-kibocsátása, illetve a sarkvidéki földgáz- ás olajkitermelés. A déli sarkvidéken az eltérő földrajzi és légköri adottságok miatt az olvadás sokkal kevésbé drámai.