Megérkezett Kárpátaljára az első külföldi segélyszállítmány

Kép: Metro

Kárpátalján folytatódik az árvízkárok felszámolása – 2008-08-04

Kárpátalján összesen 27 település, 2093 udvar, 1323 lakóház és 4555 hektárnyi termőföld került víz alá a július 25-29-ei áradások következtében. Az operatív szervek információi szerint 19 lakóház vált lakhatatlanná (Rahói járásban), 57 szorul teljes, 1247 pedig részleges felújításra. Több mint 100 közúti és gyalogoshíd, 26 km-nyi gát, 66, 8 km autóút, és 1,14 km töltés rongálódott meg.

4 helyen földcsuszamlásokról számoltak be. A Técsői járásban található Hrusevóban még mindig vízben állnak a lakóházak.

A faluból több mint 800 személyt evakuáltak.

Mára a megye minden települése megközelíthető. Az autóutakat, a telefonos összeköttetést, az elektromos áram- és a gázszolgáltatást helyreállították. Ökológiai fertőzésveszély nem fenyeget.

Az árvízkárosultakat a károk nagyságának megfelelően gyorssegélyekben részesítik.

Lassan megérkeznek a megyébe a segélyszállítmányok. A Megyei Közigazgatási Hivatal sajtószolgálata szerint a jótékonysági számlákra eddig összesen 277,6 ezer hrivnya érkezett. Donyeck megye 100 ezer hrivnyát, Dnyipropetrovszk 70 ezer 622 hrivnyát, a Krím Autonóm Köztársaság 5 128 hrivnyát, egy ungvári lakos pedig 610 hrivnyát ajánlott fel a kárpátaljai árvízkárosultak megsegítésére.

Szombaton Záhonynál adták át azt a 650 ezer dollár értékű segélyszállítmányt, melyet a magyar kormány ajánlott fel – olvasható a Korrespondent.net internetes hírportálon. A védelmi eszközöket, gyógyszereket és élelmiszereket szállító hét kamionból álló konvoj szombat délben lépte át a záhony-csapi határállomást.

A szomszédos országokból, külföldi segélyszervezetektől és a dél-ukrajnai megyékből érkező szegélyszállítmányok még csak most kezdenek megérkezni a megyébe.

Forrás: Kárpátinfo.net


További hírek az áradásról:
Kárpátinfo
Magyarországi sajtó (Hírkereső)