Mégis a műanyag szatyor a környezetbarát?

A BASF internetes alapú öko-hatékonysági barométert fejlesztett ki, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy adott termék – például egy bevásárlószatyor – kapcsán számos kulcsparaméter kombinációján keresztül megvizsgálják annak környezeti hatásait.

 

A paraméterek között nem csak magát az alapanyagot (szükség esetén akár monomer szintig), hanem a termék súlyát és a selejtezési technológiát is, és ezáltal a termék teljes életciklusát vizsgálhatjuk.
Az alkalmazás az egyes alternatívák ökológiai hatását világos és átlátható módon hasonlítja össze, így gyorsan el lehet dönteni, adott esetben valóban környezetkímélőbb megoldás-e például a biológiailag lebomló műanyag alkalmazása.

Mikor éri meg biológiailag lebomló műanyagot használni?

A csomagolóipar, a fogyasztók és a törvényhozók egyre gyakrabban szembesülnek ezzel a kérdéssel a klímáról és környezetről szóló viták során. Mostanáig, ha valaki megalapozott döntést kívánt hozni, kénytelen volt átfogó, egyedi öko-hatékonysági elemzést vagy más életciklus-elemzést (LCA) készíttetni, amely a műanyag termék gyártásától, a felhasználáson keresztül a leselejtezésig részletesen figyelembe veszi a felhasznált erőforrások mennyiségét. A BASF által kifejlesztett Ecovio® Eco-Efficiency Compass (E³C), azaz öko-hatékonysági iránytű elnevezésű online alkalmazás mostantól jelentősen megkönnyíti a döntéshozatalt.
Az átfogó életciklus-értékelési módszerek már évek óta segítenek a különféle termékek és eljárások közötti helyes döntés meghozatalában. Ezek az elemzések részletekbe menő kvantitatív módszerekkel értékelik az adott termék előállításához, használatához és leselejtezéséhez/megsemmisítéséhez kapcsolódó erőforrás-felhasználást, környezeti és gazdasági hatásokat. Azonban nagyon összetettek: egy átfogó öko-hatékonysági elemzéshez LCA szakértők többhónapos munkájára van szükség.

Továbbfejleszthető alkalmazás

Jelenleg az új öko-hatékonyság Barométer a kiskereskedelemben elterjedt bevásárlószatyrok és polisztirol tálcák öko-hatékonyságának vizsgálatára alkalmas. A program más termékcsoportokkal is bővíthető, a piacon megjelenő új termékek könnyen és gyorsan felvehetők.

A szakértők jelenleg a papírbevonatok és zsugorfóliák kezelését lehetővé tevő modell kialakításán dolgoznak, amivel a BASF ügyfelei a papírpoharak és italcsomagolások öko-hatékonyságát vizsgálhatják – lehetővé téve, hogy csak akkor alkalmazzanak biológiailag lebomló műanyagot, ha azonos terhelhetőség és felhasználhatóság mellett az valóban fenntarthatónak minősül.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó anyag: Mérgezést okozhatnak a bevásárlótáskák