Megjelent a Nemzeti Vízstratégia!

A SZÖVET üdvözli, hogy március 5-én, kedden nyilvánosságra hozták a „Nemzeti Vízstratégia” konzultációs vitaanyagát, ami alcíme szerint a jövő vízügyi szakpolitikáit hivatott megalapozni. (Innen letölthető, pdf, 1,88 Mb). A SZÖVET előzetes értékelése alább olvasható.

Kedden, 2013. március 5-én hozták nyilvánosságra a „Nemzeti Vízstratégia” konzultációs vitaanyagát, ami alcíme szerint a jövő vízügyi szakpolitikáit hivatott megalapozni. (Innen letölthető, pdf, 1,88 Mb)

 

A belvizek hatékony és a gyors vízelvezetés kényszerét fel kell váltania az ésszerű kezelést, a hasznosítható vizeinkkel valóban gazda módjára foglalkozó, a pillanatnyi fölös készleteket tározó, a helyes vízgazdálkodást előtérbe helyező gondolkodásnak, a valamennyi szempontot (védelem, szolgáltatás, ökológia, vízpótlás, termelés stabilitás, stb.) figyelembe vevő szakpolitikának.

 

A dokumentum szerzői nincsenek feltüntetve, pontosabban a szerzők helyén a vízügyi helyettes államtitkárság szerepel a címlapon, de az nem derült ki számunkra, hogy milyen módon gondolják a meghirdetett érdemi konzultációt.

 

Egyelőre mi kifejezzük örömünket, hogy benne van az anyagban a vízgazdálkodási paradigmaváltás igénye és lehetősége, s persze felajánljuk a SZÖVET saját anyagait és tudását, hogy az új tartalmak minél valóságosabban tudják szolgálni a vízzel való hatékonyabb gazdálkodást.

 

Az idő persze sürget – meggyőződésünk szerint nem csak a távlati tervekben kellene szerepeltetni a vízkörforgások, az eltűnt kisvízfolyások és erdők helyreállítását célzó intézkedéseket, és általában a tájhasználatváltást, mert ez a megoldási eszköz a területeink vízháztartásának kiegyensúlyozásában, hiszen erről kell beszélnünk, nem az öntözésről, ami a gyakorlatban, a jelenlegi területhasználat mellett nem alkalmas a szárazodás megállítására, sőt ellenkezőleg: az iparszerű öntözés a táji vízkészletek csökkenéshez vezet.

 

Fontos tehát, hogy e 73 oldalas dokumentum bekerüljön a köztudatba, az érintett ágazatok szakmai vitáiba, mert ebben a műfajban tartalmas és üdítő olvasmány, ill. valójában alkalmas a fenntarthatóságot hozó szabályozás megalapozására.

Egyelőre csak egy rövid értékelő tudósítást találtunk az országos sajtóban, de bízunk benne, hogy lesz még kapacitás és lehetőség, hogy a víz a megfelelő helyre kerüljön gondolkodásunkban és gazdálkodásunkban, tehát a tájban is…

 

Kimondatik pl. hogy az elvezetésre koncentrált stratégia a klímaváltozás tükrében nem fenntartható! (kiemelés tőlük!), s a rákövetkező nehezen értelmezhető mondatból kiérthető a belvíz átértelmezésének szükségessége:

Sok ilyesmit láttunk mostanában, pl. VTT, VKI, VGT, és stratégiával mostmár ugyebár Dunát is lehet rekeszteni, de eddig azt tapasztaltuk, hogy a stratégiák, irányelvek, fórumok inkább csak a túlburjánzott intézményrendszer kínlódásai a megoldás helyett. Ezúttal azonban mintha a szokottnál egyértelműbben és egyöntetűbben mondaná ki a valóságot e dokumentum, s a megoldással kapcsolatban is rendre gyönyörű mondatokat olvashatunk.