Megvan a cianidtilalom!

2009. december 7-én az Országgyűlés kimondta a cianidos bányászati technológia tilalmát Magyarországon. A javaslatot 356 igen és 1 nem szavazattal fogadta el a parlament. Hungary’s Parliament votes to ban cyanide-based metal mining – Press release 7th December 2009

A Ciánmentes Magyarországért! koalíció sajtóközleménye:

Zöld siker: törvényi tilalom a cianidos bányászatra!

2009. december 7-én az Országgyűlés kimondta a cianidos bányászati technológia tilalmát Magyarországon. A Ciánmentes Magyarországot! koalíció által kezdeményezett javaslatot 356 igen és 1 nem szavazattal fogadta el a parlament.

A Lehet Más a Politika párt (LMP),  a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet együttműködésével két hónapja zászlót bontott Ciánmentes Magyarországot! kampány által szorgalmazott törvénymódosítást Ángyán József (Fidesz), Katona Kálmán (független), Nagy Andor (KDNP), Orosz Sándor (MSZP)  és Velkey Gábor (SZDSZ) képviselők terjesztették be az Országgyűlés elé.

A kezdeményezők célja annak biztosítása volt, hogy a 2000. évi katasztrofális tiszai ciánszennyezés januárban esedékes tízedik évfordulójára törvényi tilalom tegye lehetetlenné a kockázatos cianidos technológia hazai alkalmazását. „Nem csupán szimbolikus lépésről van szó. – fejtette ki Jávor Benedek, az LMP szóvivője – Több hazai helyszínen, így a Börzsönyben, a Mátrában és a Zempléni-hegységben is aranykutatásra szóló engedélyeket adott ki a bányászati hivatal. Biztosítani kell, hogy ezeken a helyszíneken szóba se jöhessen ez a veszélyes módszer.”

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója szerint „a magyar tilalom serkentőleg hathat a környező országokban és az Unióban is hasonló szabályozási lépések megtételére. Ezáltal biztonságosabbá tehető a régió és Európa egésze is.”

„Erre annál is inkább szükség van, mert az eddigiek mellett rendszeresen új és új aranybánya-tervekkel, így például a közelmúltban a romániai Csertésre tervezett beruházással találkozunk.” tette hozzá Fidrich Róbert,  az MTVSZ programvezetője.

Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője annak a jelentőségét hangsúlyozta, hogy „törvénytervezet körül szinte teljes parlamenti egyetértést sikerült létrehozni. Örülünk, hogy fontos, a környezetbiztonságot érintő ügyekben lehetséges az együttműködés a politikai szereplők között.”

A bányászati technológia tilalmára a négy szervezet által indított mozgalom széles körű támogatást tudhatott maga mögött a civil társadalom részéről is, több mint 60 hazai és külföldi szervezet csatlakozott a Ciánmentes Magyarországért! kampányhoz. (www.cianmentes.org)

A kezdeményezők a hazai siker után nemzetközi összefogást kezdeményeznek!

Forrás: Ciánmentes Magyarországért!