Melyek a legjobb hazai tejfölök? – Tejfölök krémje

A Gerbeaud ház sörpincéjében zajlott a Magyar Gasztronómiai Egyesület legújabb alapanyagtesztje, amelyen igyekeztek a hazai kínálat legjavát megkóstolni: a zsűri terhelhetőségét, reális véleményalkotását szem előtt tartva, összesen 14 magyar tejföl került a tesztelők elé.

A rendezvény szervezője és az eredmények publikálója a Bűvös szakács blog. Hozzászólásokban természetesen a Ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk: szerintetek melyik a legjobb magyar tejföl?
A tejföl a magyar konyha egyik meghatározó alapanyaga, ennek ellenére nem mondhatnánk, hogy a boltokban meglévő nagy választék jó minőséggel párosul. A piacokon egyre több, kisebb-nagyobb termelő jelenik meg, ami önmagában örvendetes, de kérdés, mennyivel nyújtanak jobbat, mint a nagyüzemek.
A teszt

A zsűri vaktesztet végezett: a beszerzett mintákat egyforma, számozott üvegtálakba tették a szervezők. A kóstolás két körben történt: az összes minta végigkóstolása után a zsűri meghatározta az „ajánlott”-nak minősíthető termékeket.

Bár a zsűritagok technikai okokból, döntésük megkönnyítése érdekében pontozták a mintákat, a tesztelt termékek jellegére tekintettel ezúttal nem egy abszolút skálán való elhelyezés, hanem a legjobbak meghatározása volt a cél, ezért nem közlünk pontszámokat.

Tesztalanyok

A szervezők igyekeztek az itthon beszerezhető legjobb tejfölöket minél alaposabban feltérképezni. Vásároltak szupermarketben, budapesti piacokon, és kaptak mintákat minőségi tejtermékekkel foglalkozó kereskedőktől is.
Az alábbiakban szerepelnek a tesztelt termékek; zárójelben értelemszerűen a termelő székhelye, a zsírtartalom és a forgalmazó vagy a beszerzés helye található.
1. Csipkó Háztájitej Kft. (Cegléd, 20%, CBA Príma). Inkább aludttejre, mint tejfölre emlékeztette a zsűrit
2. Jásztej (Jászapáti, 20%, CBA Príma). A teszt pozitív meglepetése. A CBA Príma üzletekben a szuper-/hipermarketektől eltérően többféle kisüzem tejtermékeit is árulják (ami örvendetes dolog), érdekes módon a tesztben ezeknél jobban szerepelt a szintén a CBA-ban vásárolt, kisüzemnek nem mondható Jásztej terméke. Több tesztelőnek is a „klasszikus, békebeli” tejföl (valakinél a gyerekkori kiflivel tunkolva) jutott eszébe róla. Jó, krémes állag, finom íz.
3. Mizo (20%, CBA Príma)
4. Íz és Hagyomány Gelej (Gelej, 20%, Cora)
5. Újfalusi Mihály, Bio Kecske tejföl (Csongrád, MOM biopiac/Budapest)
6. Merész Sándor (Csomád, óbudai piac).
7. Fino-Food (Kaposvár, óbudai piac, www.fino.hu). Folyós, fehér, kissé gumis, ragadós. Íze kellemes, telt, tejszínes.
8. Galla János, Jersey házi tejföl (Kiskunfélegyháza)
9. Galgafarm Bio Tejföl (Galgahévíz, 15%, MOM biopiac/Budapest). Ez a tejföl is inkább aludttejre emlékeztetett, íze túlzottan édeskés, nem eléggé savas. Érdekes módon sokan zsírosnak érezték, pedig címkéje szerint ő volt a leglájtosabb.
10. Fuchs-tej, 30%-os tejszín házilagosan savanyítva (Valkó, 30%, CBA Príma). Ez a minta úgy készült, hogy a teszt előtt három nappal vásároltunk egy flakon tejszínt, amit hagytunk spontán megsavanyodni. Állagra jó lett, a módszeren van mit tökéletesíteni.
11. Cserpes Sajtműhely (Kapuvár, 25%, Nagycsarnok/Budapest). Bár többen kicsit hígnak érezték és a zsírt hiányolták az ízéből (pedig a címke szerint nem kevés van benne), de „békebeli” karaktere miatt összességében tetszett a zsűrinek.
12. Fuchs-tej (Valkó, Nagycsarnok/Budapest)
13. Magyar tarka tejéből készített házi tejföl (nem kereskedelmi tétel)
14. Boppe Kft. (Hódmezővásárhely, 30%). A teszt legmagasabb zsírtartalmú tejfölje. Friss tejszín íze (és némi kovás-fémes jelleg) érződik rajta; szép zárása a tesztnek.

A legjobbnak ítélt tejfölök:
1. Jásztej
2. Cserpes
3. Boppe

Az 1-2. helyezett tejfölöket leginkább hazai üzletláncok forgalmazzák
Az eredményekhez hozzá kell tenni, a tejföl élő anyag, minősége – különösen a hagyományos módon készülőké – napról napra változik, így a szerencsén is múlhatott, melyik minta milyen állapotban érkezett a zsűri elé.

Forrás: Vedd a Magyart