Mesés halszaporulat a Tiszán

Az idei év árvizei rendkívül kedvező szaporodási feltételeket teremtettek a halaknak a Tisza-tóban.

 

Halszaporulat szempontjából az utóbbi fél évszázad legsikeresebb évét tudhatjuk magunk mögött – jelezte dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.
A kiöntések könnyen felmelegedő vizében kitűnően fejlődött az ivadék. Különösképpen érvényes ez a pontyra, amely gyorsabb növekedést produkált, mint a tógazdaságokban.

– Országos viszonylatban felbecsülhetetlen értéket képvisel ez az ivadékállomány, amely évekre szóló pozitív hatást gyakorolhat vizeinkre. Hasznosulni azonban csak akkor tud, ha sikeresen átvészeli a telet. A kemény hideg különösen a fiatal halakra veszélyes, hiszen a sekély vizek egy zord télen akár fenékig befagyhatnak.

A folyóvizek halai ritkán igényelnek segítséget, de a holtmedrek és a sekély tavak esetében fel kell készülni, hogy idejében és gyorsan megtörténhessen a lékelés, a hóeltakarítás. Ahol erre mód van, célszerű a szokásosnál magasabb téli vízszintet beállítani, nagyobb és értékesebb halállomány mellett pedig az oxigénszint rendszeres mérésére és a víz levegőztetésére is érdemes áldozni.

Forrás: heol.hu