Mesterséges fákkal a klímaváltozás ellen

Kutatók szerint csaknem százezer mesterséges fát kellene telepíteni a következő tíz-húsz évben ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a világ széndioxid-kibocsátása. A fák működésének alapja, hogy szűrőkön keresztül széndioxidot vonnak ki a levegőből.

A globális gazdaság „széndioxid-mentesítésére” tettek javaslatot az Institution of Mechanical Engineering kutatói. Jelentésükben rövidtávú megoldásokat kínálnak az atmoszférába kerülő széndioxid kivonására és tárolására.

Egyes klímakutatók szerint mindössze néhány évtizedünk van arra, hogy csökkentsük a levegőszennyezést, mielőtt a széndioxid koncentrációja olyan magas lesz a légkörben, hogy elkerülhetetlenül hozzájárul a Föld hőmérsékletének a növekedéséhez.

A kutatók által javasolt mesterséges fák prototípusai már elkészültek, és a tervek szerint rövid időn belül megkezdődhet a tömeges gyártásuk. A fák működésének alapja, hogy szűrőkön keresztül széndioxidot vonnak ki a levegőből, majd ezt a széndioxidot a megfelelő technológiával tárolják. Ezek a mesterséges fák ezerszer több széndioxidot tudnak kivonni a levegőből, mint az igaziak.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség, és egyben tízmillió fontot kérnek a brit kormánytól a módszer hatékonyságának, kockázatának és költségeinek a kidolgozásához.

Forrás: MR Online