Ne hagyják kiszáradni a Vásárhelyi-tervet!

A Szövetség az Élő Tiszáért, a WWF Magyarország, civil szervezetek és más Tisza menti érintettek az Országgyűléshez és a környezetvédelmi miniszterhez fordulnak annak érdekében, hogy halasszák el a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat vitáját. A civilek szerint a tervezet a Tisza mentén élők számára súlyos árvízi kockázatot jelent, a gazdasági-társadalmi fejlesztések pedig súlytalanná váltak.

A napokban kerül a Parlament elé a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről (VTT) szóló 2004-es törvény felülvizsgálatát célzó törvényjavaslat. A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) és a WWF Magyarország szakértői szerint a tervezet jelenlegi formájában alkalmatlan a megvitatásra és ezért annak visszavonását fogják kezdeményezni az előterjesztő Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternél és Szili Katalin házelnöknél.
A törvényjavaslatnak a VTT megvalósításának finanszírozására vonatkozó rendelkezései elfogadhatatlanok. A tervezet szerint a VTT-t 25 év alatt valósítanák meg, finanszírozását pedig csak EU-s pályázati forrásokból kívánják megoldani. A magyar kormány mindössze a pályázatok lehívásához szükséges önrészt biztosítaná. Így a Program nem fog tudni választ adni a hazánkban egyre nagyobb károkat okozó aszályokra, árvizekre, belvizekre.

„A klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek és a meggyengült árvízvédelmi töltések nem tisztelik a brüsszeli pályáztatás hosszadalmas eljárásrendjét” – nyilatkozta Kajner Péter, a SZÖVET elnökségi tagja.

A VTT végrehajtása az elmúlt években lelassult, a tájgazdálkodást lehetővé tevő elemek kikerülni látszanak a tervezetből, újra árvízvédelmi programmá válik a korábbi komplex program.

„A kormány ezzel nem csak a gazdasági fejlődés és a természeti értékek megőrzésének lehetőségeit szűkíti, vonja meg a Tisza-mentén élőktől, de a tervezet az árvízvédelmi kockázatok növekedését is magában rejti” – tette hozzá Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

A zöld szervezetek szerint mielőtt a törvényt a Parlament tárgyalja, a VTT megvalósításának eddigi tapasztalatait az érintettekkel kell megvitatni és ennek fényében kell kezdeményezni a 2004-es törvény felülvizsgálatát. Továbbá a kormánynak felül kell vizsgálnia fejlesztési prioritásait és biztosítania kell a forrásokat a katasztrófák megelőzésére és a Tisza-völgy fenntartható gazdasági fejlesztésére.

Kapcsolat:
Kajner Péter, 06-30-545-3140, kajnerp@elotisza.hu
Figeczky Gábor, WWF Magyarország, 06-30-678-5398, gabor.figeczky@wwf.hu