Nehézfémszennyezés az Aranyos folyón

Nehézfémszennyezést észleltek a román hatóságok a romániai Aranyos folyón, amely a Tiszába ömlő Marosnak a mellékfolyója. A magyar vízügyi hatóságok azonnali hivatalos tájékoztatást kértek a romániai társhatóságoktól a szennyezés mennyiségéről és összetételéről.

 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) tegnap este azt közölte, hogy amennyiben indokolt, a területileg illetékes hazai felügyelőség szakemberei vízmintát vesznek a folyóból, és ha szükséges, vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelnek el. A szennyezés tegnap estig még nem érte el Magyarországot, a vízügyi szakemberek készenlétben állnak, és a pontos tájékoztatásig is fokozottan figyelik a folyót.

A román Agerpres és Mediafax hírügynökség tegnapi jelentése szerint a szennyezés a több mint negyven évvel ezelőtt bezárt verespataki aranybánya egyik elhagyott és beomlott tárnájából ered. Erre a következtetésre jutott a romániai Fehér megyei vízgazdálkodási hivatal, miután Abrud város rendőrei jelezték, hogy a településen átfolyó patak vizének a színe a szokottnál is pirosabb. A vízgazdálkodási hivatal szakemberei mintát vettek az Abrud-patakból és az Aranyosból, hogy vizsgálják meg, a mangánt, rezet, cinket és vasat tartalmazó vegyület milyen mértékű szennyezést okozott a folyóvizekben. A környezetvédelmi őrség szakemberei pedig azt vizsgálják, hogy a szennyezésnek milyen következményei lehetnek a természetre – írták a hírügynökségek.

Az erdélyi Érchegységben lévő, több mint negyven évvel ezelőtt bezárt bánya tárnáiból naponta engednek ki vizet, ellenőrzött mennyiségben. Az Agerpres szerint vasárnap hirtelen nagyobb mennyiségű tisztítatlan víz ömlött a felszínre, és került a folyóvizekbe. A szokásosnál nagyobb mennyiségű bányavíz feltörését román szakértők az elhagyott tárnák egyik falának a beomlásával magyarázzák.

Az erdélyi Érchegységben lévő egykori bánya régóta fejtörést okoz a román hatóságoknak. Tavaly nyáron Fehér megye prefektusa a kormány segítségét kérte, miután a Rosia Poieni melletti zagytározóban lévő savas-ciános víz semlegesítésével megbízott cég egyoldalúan felbontotta a román állammal kötött szerződést, így a naponta több mint 20 ezer euróba kerülő semlegesítés a helyi hatóságokra hárult.

Traian Basescu román államfő is ellátogatott tavaly a helyszínre. Románia első embere az ottani helyzettel szembesülve kijelentette: "nem lehet ilyen ökológiai bombán üldögélni, hiszen ez készülő gyilkosság".

Forrás: Greenfo