Nem kell árapasztó a szatmári gazdáknak

Tiltakoznak a Szamos-Kraszna közben tervezett árapasztó vésztározó építése ellen az érintett szatmári gazdák, s nem adják földjeiket az árvízvédelmi létesítmény kialakításához – írta a Kelet-Magyarország.
 

 

A 6.500 hektáros területű vésztározó építési terveinek hat évvel ezelőtti ismertétesekor a beruházással párhuzamosan település-fejlesztéseket is ígértek az illetékesek, ami mára semmivé lett – mondta Puskás Csaba, a tiltakozók szamosszegi szószólója a lapnak.

A gazdáknak a területszerzésnél ráadásul vételi árként csak négyzetméterenként 45 forintot, egyszeri kártalanítás összegként pedig aranykoronánként hatezer forint ajánlanak. Az utóbbi összeg árvíz, árasztás esetén járna, az adott év bevételét fedezné a gazdálkodóknak, annak ellenére, hogy a szószóló szerint a terület a víz levezetése után csak a harmadik évben fordulna termőre.

Jakus György, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központ Igazgatóságának helyettes vezetője a gazdák felvetéséről a lapnak úgy vélekedett: a vésztározó minél hamarabbi megvalósítása mindenki érdeke, mert ukrán oldalon olyan gáterősítéseket végeztek az utóbbi időben, aminek következtében nagyobb lett a magyar területek veszélyeztetettsége.

Forrás: greenfo