Nem minden Besztercei, ami szilva

Tisztelt Olvasónk!
Először is köszönettel tartozunk Önöknek kitartó hűségükért
, ami most az extrém időjárások évében igen sokat ér. A szabadföldi termések legtöbbször (ha egyáltalán volt) csúnya, gyorsan romlik, de ízük, beltartalmuk, a tudatos fogyasztó részére kárpótolja az esztétikai hiányosságokat! Így volt ez most a Besztercei szilvával is. Nyáron indul a szilvaszezon a lepotikával….

 ….. meghirdettük ezt is, de jeleztük, hogy aki ínyenc az várjon szeptemberig a Beszterceire. Nos, lezajlott a Besztercei szezon is. Nagyon kevés lett az időjárás miatt, s az is az utolsó löket esőzés után kirepedt. Ami kirepedt, az gyorsan romlik, hisz ezek érett, édes szilvák, – a befőzés sem várhat! Jeleztük külön hírlevélbe az előrendelőinknek, hogy ilyen a szilva, és ÖNÖK megértették, többségében eljöttek a szilváért! Reméljük a lekvár kárpótolja Önöket! Ára 170 Ft/kg. volt, így is, hisz a gazdától megvételre került, s a felét a romlás miatt ki kellett dobni, így ez így is veszteség lett. 

Tanulságul lefotóztam egy piacon lévő, 294Ft/kg áron kínált szilvát, melynek táblája nagybetűvel hirdette: BESZTERCEI szilva.

EZ NEM BESZTERCEI SZILVA!!!!
A besztercei szilva kisméretű, kék, hamvas, ovális íze pedig kiváló. Ennek szinte nem is volt íze (vettem csak azért is pár szemet). Jeleztem az értékesítőnek (nem gazda), hogy tudja-e, hogy ez nem besztercei. Azt mondta, hogy ez besztercei keresztezés…
Szóval nem vagyok szakértő, de, ha ez keresztezett, nemesített, akkor azt elég rosszul sikerült, és a Beszterceire is rossz fényt vet.

EZ A BESZTERCEI:

 


A fajtatulajdonságok IDE KATTINTVA a táblázatban jól láthatóak.

 

 

Részlet egy előrendelő leveléből:
„Köszönöm a korrekt tájékoztatást!  A másik köszönet a szilváért. Repedt volt, „asszony” morgott is, hogy ezért árengedmény járt volna, de amikor megkóstolta a lekvárt, akkor ez már nem jutott eszébe. Isteni lett. Köszönjük a gazdáknak és Nektek a szervezést!

 

Üdvözlettel:
Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület
munkatársai