Nem szennyeződött a Maros

Nem kell a Maros szennyezésétől tartani, a magyar vízügyi hatóságok azt a tájékoztatást kapták a marosvásárhelyi vízügyi igazgatóságtól, hogy nem került határérték feletti szennyeződés az Aranyos folyóba – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

 

A szaktárca közleménye szerint a romániai vízügyi szakemberek által a folyóból vett vízminták a vörös színt okozó vas-oxidot mutattak ki, ez azonban a határérték alatt maradt. A vörös színű elszíneződés – a román tájékoztatás szerint – nem cianidos technológiájú zagytározóból származik, hanem geológiai eredetű.

A környezetvédelmi minisztérium közleményében hangsúlyozza: Magyarországnak nem kell arra számítania, hogy bármilyen szennyezés kerülne a magyarországi vizekbe. Ha ez előfordult volna is, a nagy vízhozam és a számos mellékfolyás miatt a szennyeződés felhígult volna. A torkolat és a magyar határszelvény között 500 kilométer a távolság, az elérési idő és a hígulás is biztosítja, hogy a szennyezésnek nincs határon átnyúló hatása.

Tegnap nehézfémszennyezést észleltek a román hatóságok a romániai Aranyos folyón, amely a Tiszába ömlő Maros mellékfolyója. A magyar vízügyi hatóságok azonnali hivatalos tájékoztatást kértek a szennyezés mennyiségéről és összetételéről.

Kapcsolódó anyagok: Nehézfémszennyezés az Aranyos folyón

Forrás: greenfo.hu