Nem várt hatások a génpiszkált búza kísérletekben

Svájci kutatók kísérletei arra mutatnak rá, hogy egy génpiszkált búzafajta anyagcseréje a szabad környezet kibocsátáskor jelentősen megváltozott: megfertőzte az anyarozs, amivel szemben ellenállónak kellett volna lennie, terméshozama pedig jelentősen csökkent.

 

A génmódosított szervezetek független hatásvizsgálatára szakosodott német Testbiotech arra hívja fel a figyelmet  sajtóközleményében, hogy svájci kutatók kísérletei szerint egy génpiszkált búza fajta – amely üvegházban normálisan növekedett, és ellenállóvá vált az anyarozs-fertőzéssel szemben – anyagcseréje jelentősen megváltozott amikor kitették a szabad környezeti hatásoknak. A növényt súlyosan károsította az anyarozs, a terméshozam jelentősen csökkent, egészen 50%-os mértékig.

A megfigyelt hatások, egy a génmódosított növényeknél felmerülő általános problémára utalnak. Ismert, hogy a növényi genom szabályozását megzavarhatják a génmódosítás során alkalmazott invazív módszerek. Amennyiben a növényt környezeti stressz-tényezőknek teszik ki, előfordulhat, hogy a genetikai szabályozás kisiklik. A lehetséges negatív hatások között előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségben termel a növény mérgező vagy antinutriens anyagokat, könnyebben megtámadhatják bizonyos kártevők, csökkenhet a terméshozam. Mindeddig nagyon kevés tanulmány foglalkozott a génmódosított növényekkel kapcsolatos, lehetséges nem kívánt hatásokkal és a környezeti tényezõk által okozott hatásokkal.

A Testbiotech azt szorgalmazza, hogy a génmódosított növényeket vessék alá stressz-tűrési kísérleteknek is a szabad környezetbe való kibocsátás előtt.

Forrás: www.greenfo.hu