Összefogás és sokszínűség a Duna mentén

Kormányfők, miniszterek és tudósok részvételével kezdődött az „EU Duna-régió Stratégiája” című konferencia. Határokon átnyúló együttműködést és a civilek bevonását sürgették a konferencia résztvevői.

 

„Azokat a problémákat, amelyekkel szembesülünk, nem oldhatjuk meg azzal a szemlélettel, amellyel létrehoztuk őket – idézte Kroó Norbert akadémikus az Európai Duna Stratégiáról szóló konferencia plenáris kerekasztal tanácskozásán Albert Einsteint. A német származású Nobel-díjas fizikus, a Duna-menti Ulm városának szülötte más felszólaló beszédében is szóba került a Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményen.

Peter Luhan, román európai parlamenti képviselő emlékeztetett: Einstein egyfajta jelképe annak, hogy a Duna nemcsak most, hanem korábban is összekötötte a mellette élőket. Példaként említette, hogy a fizikus a folyó partján látta meg a napvilágot, első felesége pedig szerb volt. Peter Luhan az Európai Parlament nevében üdvözölte és támogatásáról biztosította a Duna Stratégiát. Szerinte az Unió számára a stratégia azért is nagyon fontos, mert a régió országainak együttműködése több területen is kulcsfontosságú. „A vízszennyeződés nem áll meg a határoknál” – utalt az összefogás jelentőségére egy gyakori jelenség kapcsán a képviselő.

Peter Luhan konkrét javaslatot is megfogalmazott: szükségesnek nevezte egy virtuális Duna munkacsoport létrehozását. Ez a szakértői grémium a különböző területek képviselőiből állna, feladata pedig az lenne, hogy minden lényeges problémát feltárjon és a lehető legszorosabb együttműködést generálja az érintett régiók között. A munkacsoport tevékenységét az Internet segítségével, gyorsan és átlátható módon folytatná. A román európai parlamenti képviselő szerint a testület így elősegíthetné, hogy a helyi tapasztalatokat a jelenleginél hatékonyabban hasznosítsák a stratégia megalkotásakor. Peter Lohan felhívta a figyelmet az uniós források nyújtotta lehetőségekre, de egyúttal figyelmeztetett a különböző szinten elnyert pénzek párhuzamos felhasználásának veszélyére is.

„Főszereplők szeretnénk lenni” – hangsúlyozta a stratégiáról szólva a tanácskozáson Budapest főpolgármestere. Demszky Gábor szerint a magyar fővárosnak közvetítőként kulcspozíciója lehet. Emlékeztetett arra: a történelem korábban már bebizonyította, hogy a Duna kínálta lehetőségekre sikeres stratégiákat lehet alapozni. A főpolgármester ilyennek nevezte például azt a tizennyolcadik század végén megvalósított tervet, amelynek keretében német nyelvű lakosságot csábítottak az egykori török hódoltság alatt néptelenné vált Duna menti területeire. Demszky Gábor úgy fogalmazott: a német telepesek jól szervezett koncessziókat kaptak és motiválták őket, hogy egy akkor még kockázatos területre utazzanak.
A stratégia egyik legfontosabb elemének a tiszta víz megteremtését nevezte a főpolgármester. Több hozzászólóhoz hasonlóan a budapesti városvezető is úgy vélte: csak a helyi civil szervezetek, valamint az érintett régiókban élő emberek bevonásával lehet sikeres stratégiát alkotni. A főpolgármester kiemelte, hogy Magyarország 2013 után már nem jut forráshoz az uniós kohéziós alapból. A Duna Stratégia tehát pénzügyi tekintetben is új lehetőségeket kínál.

A bolgár környezetvédelmi miniszterhelyettes, Ivelina Vassileva az élet fonalának nevezte a Dunát. Olyan folyónak, amelynek partján jelentős gazdasági és szociális különbségek tapasztalhatóak, de ezeket a különbségeket a természettel és a helyi kultúrákkal összhangban megvalósított fejlesztésekkel lehet mérsékelni. Ivelina Vassileva reményét fejezte ki, hogy a Duna Stratégia nem csak az érintett országokat hozza közelebb egymáshoz, hanem a Fekete-tenger és a Balti tenger régióját is.
Guy Clausse, az Európai Beruházási Bank konvergencia és környezetvédelem projektjeiért felelős igazgatója arról biztosította a résztvevőket, hogy az EBB továbbra is segíti a stratégiában érdekelteket. „A régiónak több és jobb beruházásra van szüksége” – hangoztatta Guy Clausse. Az elmúlt évek fejleményeit értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Beruházási Bank által a térségbe kihelyezett pénzösszeg folyamatosan nő. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy nem elég csupán beruházni bizonyos projektekbe, hanem azokat utána jól is kell tudni működtetni.
A konferencia a plenáris ülések után tematikus műhelyekben folytatta munkáját.

Összefogás és sokszínűség a Duna mentén

Forrás: Greenfo