Ősszel átadják a cigánd-tiszakarádi víztározót

Várhatóan októberben adják át a cigánd-tiszakarádi árapasztó tározót. Elkészült a 94 millió köbméter víz befogadására képes tározótér, amely közel 24 kilométernyi megépített gát segítségével 25 centiméteres árvízi szint csökkenést eredményez a vízbeeresztés szelvényében.

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) néhány éve született meg az 1998 és 2001 között levonult rendkívüli árvizek tanulságaira alapozva. Az elmúlt évek vízjárási szélsőségei rámutatnak arra, hogy az eddigiektől eltérő, nagyobb hatékonyságú beavatkozások szükségesek mind az árvíz-, mind a belvízvédelem, valamint az aszálykárok elhárítása terén. A számítások szerint a tiszai árlevonulás idején másfél milliárd köbméter többletvízzel kell számolni, ez közel kétharmada a Balaton teljes vízkészletének.

Világossá vált, az árvízvédelmi rendszer védelmi képessége nem növelhető a töltések vég nélküli emelésével. Az árhullámok ellen úgy is védekezhetünk, ha lehetővé tesszük, hogy azok nagyobb területen vonuljanak le, így a folyó nem lép ki a meglévő védelmi töltések közül. A megoldást a szakemberek a reformkor híres vízügyi mérnökéről, Vásárhelyi Pálról elnevezett programban, illetve annak továbbfejlesztésében (Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése) találták meg. Az elgondolás szerint az árhullám levonulásakor a káros víztöbbletet – ellenőrzött körülmények között – a folyó mentén újonnan épített tározókba vezetik.

A cigándi árapasztó tározó a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése első létesítménye, amely négy település: Cigánd, Nagyrozvágy, Pácin és Ricse között helyezkedik el. Alapterülete mintegy 25 négyzetkilométer, töltései – füvesített földművek – átlagosan 4 és fél méter magasak, tetejükön 5 m szélesek, teljes hosszuk 23,8 km. Teljes feltöltésekor közel 94 millió köbméter vizet képes befogadni és elraktározni, ezzel mintegy 25 centiméterrel csökkenthető a Tisza árvízi szintje a vízbeeresztés szelvényében.

A cigándi tározó nem csak árvízvédelemben, hanem a mezőgazdaságban, a vidékfejlesztésben is jó szolgálatot tehet a környéken élőknek. A Tisza kellően magas vízállásakor évente kivezetett vízzel a Cigándtól Tiszakarádig terjedő térségben az egykori erek helyreállításával és belső vízkormányzással megteremthetők az ártéri gazdálkodás feltételei. Mindez tájhasználat-váltást eredményezhet. A következő évek vidékfejlesztését az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásai, pénzügyi keretei határozzák meg. A Cigánd-Tiszakarádi árapasztó tározóban és a környező területeken gazdálkodók az említett program számos támogatási lehetőségével élhetnek. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésében érintett területek egyes célprogramok esetében kiemelten támogatandó területként szerepelnek.

Az új konstrukciók megjelenésére és az agrár-környezetgazdálkodási program indítására 2009. szeptember 1-jétől lehet számítani. A támogatási kérelmek várhatóan 2009 tavaszán nyújthatók be. A tározó a Cigándi tájgazdálkodási és árvízvédelmi program részeként, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával valósult meg.

Az évek óta csúszó  VTT program keretében – a tervek szerint – hat víztározó készül a Tiszán a következő 4-5 évben, várhatóan a tiszaroffi lehet a VVT program keretében átadott második árvízi víztározó 2009 elején.

Forrás: Greenfo