Öt liter almalével a világválság ellen
Míg a világ és hazánk gazdasága egyszerre és külön-külön is válságban van, míg a nagyhatalmak és pénzügyi világszervezetek a globális makrogazdaság repedező falait vakolják, valakiknek elege lett a várakozásból.
A Tisza-környéki gyümölcstermesztő gazdák kezükbe vették a sorsukat, hogy kiutat találjanak az évek óta tarthatatlan mezőgazdasági helyzetből.A magyarság történetét régóta átható illúzió, hogy majd jobb lesz, majd megoldják, majd eljön a mi időnk. Most éppen a G20 csúcstól várjuk a megváltást, de hiába, ez nem így működik, a szíve mélyén mindenki tudja ezt. Ha viszont félretesszük a közkeletű hiedelmet, hogy semmit sem tehetünk magunk, családunk és környezetünk boldogulása érdekében, könnyen kiderülhet, hogy némi leleményességgel, összefogással és persze munkával ki-ki rendbe teheti a háza táját. A magyar mezőgazdaság helyzete például évek óta válságos. Hol túl sok a termés, hol elfagy, de ha minden rendben megy, akkor sem tudják eladni olyan áron, ami fedezni tudja a termelők munkájának költségét.

A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) egyesület eltökélt szándéka, hogy a feldolgozás és értékesítés új stílusú megszervezésével versenyképes, és a gazdák számára is méltányos áron juttatja el a termést a fogyasztókhoz. Az akció a piacon meghatározó vállalatok és feldolgozóüzemek megkerülésével, a termelők összefogásával zajlik. Budapesten és az ország több más pontján hétvégenként ötliteres dobozokban vehetünk magyar almából készült eredeti, E betűktől és kiolvashatatlan nevű vegyszerektől mentes almalét. Lehet persze, hogy van olcsóbb (öt liter ezerkétszáz forint) viszont a méltányos árral a gazda is, a fogyasztó is jól jár. Nincs nagyvállalat, nincs külföldi cég, csak a Tisza-táji gyümölcsösök gazdái jövőre is fognak almát és más gyümölcsöket szüretelni – ehhez azonban el kell adniuk az ideit.

A SZÖVET célja, hogy az egyenként tehetetlen embereket támogassa, hogy közösen képesek legyenek nem csak túlélni, de megélni. Az akció első hétvégéjén ezer liter almalét sikerült eladni csak Budapesten, ami komoly segítség a gazdáknak és a helyi feldolgozóüzemeknek. Ha sikerül az idei kezdeményezés, jövőre még többet vesznek meg a feldolgozók. A terméket eddig még kevesen ismerik, de mindenki elégedett vele, akihez eljut a híre: finom, tartós, jól kezelhető csomagolásban adják. Július óta árulják az új rendszerben az almalevet, és a gazdák elégedettek; olyan is van, aki, látva a növekvő keresletet, jövőre több paradicsomot vet. Minél többet tudnak idén eladni, annyival könnyebb lesz jövőre a dolguk, s nem csak a bevétel miatt, de a SZÖVET is jobban tudja majd érvényesíteni a termelők érdekeit, és az eddigiek mellett talán további boltokban is kapható lesz majd, ha megnő az igény a magyar almára. Az összefogás résztvevői elszántan dolgoznak, már az ország sok pontján megjelentek, és más civil szervezetekkel is együttműködnek, hogy minél többen vehessenek részt a kezdeményezésben.

Öt liter almalé nyilván nem megoldás a világválságra. Az viszont biztos, hogy a politika példát vehetne ezekről az emberekről, akik a megszokott formákat félretéve, a józan ész nevében újraszervezik az értékesítést. Mindenki, aki segíti őket, valójában sokkal többet tesz, mint amit kifizet a gazdának a Komjádi uszoda előtti parkban. Az ötliteres almaléről szóló nyugta valahol egy új közgondolkodás alapjait rejti maga mögött: befektetés a reálgazdaságba, mezőgazdasági szubvenció. Környezetpolitikai lépés a Tisza árterének védelmére, a helyi életközösségek fenntartható működésének segítésével. Hatékony gazdasági lépés a tőkekiáramlás megakadályozására, a hazai egészségügyi prevenció támogatása az egészséges táplálkozás népszerűsítése és gyakorlása révén, meghatározó szociálpolitikai intézkedés a munkanélküliség csökkentésére és a leszakadó térségek felemelésére. Ez a válságkezelés.

Nem Washingtonban osztják a bölcsek kövét: az történik a világban, amit mi teszünk benne.

Forrás: http://hetivalasz.hu/cikk/0811/ot_liter_almalevel_a_vilagvalsag_ellen