Pórul járhatnak a gazdák

Kellemetlen meglepetés érte azt a huszonötezer gazdálkodót, aki igénybe vette az Európai Unió környezetgazdálkodási támogatását. A Pénzügyminisztérium szerint ugyanis e dotációk után nem lehet visszaigényelni az áfát. Sőt lehet, hogy visszamenőleg is vissza kell fizetni tizenegymilliárd forintot.

Hétfőn jelent meg az adóhivatal honlapján az a pénzügyminisztériumi rendelet, amely megtiltja a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében adott agrár környezet-gazdálkodási támogatás áfájának visszaigénylését. (Az agrár környezetgazdálkodás keretébe a mangalica-tenyésztésen át, a nádtermesztésen keresztül, a túzok élőhelyét megőrző növénytermesztésig sok minden beletartozik.)
 
Egy borsodi vállalkozó agrárcége 53 millió forinttal gazdálkodott tavaly, ebből 23 milliót adott az unió, és ezt el is költötte fejlesztésekre. Most azonban attól fél, hogy ennek az áfáját jogtalanul igényelte vissza. Ez azt jelentené, hogy hétmillió forint áfát kellene visszafizetnie az államkasszába, ám ez sem fog könnyen menni. A tavalyi évről szóló bevallást ugyanis már elkészítette, vagyis önrevíziót kell végrehajtania (ami amellett, hogy nincs ingyen, jelentős adminisztrációs terhet jelent), majd utólag be kell fizetni az összeget – olvasható a Magyar Hírlapban.
 
A minisztériumi rendelet szövege azt sugallja – a lap által megkérdezett agrárvállalkozók ezt egyértelműnek tekintik -, hogy a tiltást 2004-ig visszamenőleg kell értelmezni. Az összeg így mintegy tizenegymilliárd forintot tenne ki. Ez erősen aggályos lenne alkotmányossági szempontból, mert nem lehet olyan visszamenőleges módosítást végrehajtani, amelynek következtében rosszabbul járnak az érintettek. Vagyis ezt a szigorítást csak a szöveg hatálybalépése után, legkorábban hétfőtől lehetne alkalmazni. A Pénzügyminisztérium egyelőre nem adott választ arra, hogy visszamenőleg is be kell-e fizetni az áfát.