Receptek a 2. nagy befőzéshez

Alább olyan lekvár, dzsem és szörp recepteket olvashatnak, melyek tartósítószer nélkül készülnek.
A további recepteket a titkar@elotisza.hu címre várjuk.
Jó étvágyat kívánunk!

Meggylekvár: A kimagozott meggyet turmix gépben összedarálom. Rövid ideig főzöm, amíg a habot elfőtte. Utána egy kg meggyhez 40 dkg cukrot teszek. Addig főzöm a cukorral, míg az edényben kb. egy-két centivel lejjebb van a lekvár szintje. Forrón, tisztára mosott üvegekbe töltöm. Az üveg alá 2 kést teszek, így nem reped el. Ha lecseppent az üveg szélére a lekvár, tiszta, nedves konyharuhával letörlöm a tetejét, mert záráskor ez lehetőséget ad arra, hogy levegő kerüljön a lekvárba.  Rácsavarom a tetőt és fejtetőre állítom az üveget. Ha nem folyik ki a lekvár, akkor jól zár a tető. Így nem kell bele tartósítószer. Fejtetőn állítva pokrócba takarom és ott hagyom kihűlni.

Minden lekvárt így teszek el. Nem kell bele szalicil és nem penészedik. Ha penészedik, akkor rosszul zárt a tető, azt el kell dobni.
Jó befőzést és finom süteményeket, ételeket a lekvárral. Hné H. Zsuzsa

Feketeerdő lekvár: Hozzávalók: 1 kg magozott meggy, 10 dkg ét tortabevonó csoki felolvasztva, 0,5 dl cseresznyepálinka, 50 dkg cukor, 1 tasak Zseléfix, vagy Quittin v. más zselésítő szer.  A megmosott, kimagozott meggyet enyhén turmixoljuk, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és a pálinkát. A cukrot a zselésítővel elkeverjük, és a gyümölcskeverékhez adjuk. Az elegyet kevergetve nagy lángon felforraljuk, majd állandó kevergetés mellett legalább három percig forrni hagyjuk. A tűzről levesszük, üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk.


Puncsos meggylekvár: Hozzávalók: 1000 gr meggy,  200 ml vörösbor, fél kávéskanál őrölt fahéj,  késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1, 500 g cukor. Előkészítés: A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, szárát leszedjük, majd kimagozzuk, és a megadott mennyiséget kimérjük. Ezután a gyümölcsöt apró darabokra vágjuk. Én nem vágom, kicsit meg merülőmixerezem. Elkészítés: A kimért cukorból 2 evőkanálnyit elkeverünk a dzsemfixszel. Az elegyet a vörösborral és a fűszerekkel együtt a gyümölcshöz adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett legalább 5 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Vigyázz, nagyon fröcsög! – Szendy Edit





Nyers magozott meggy, rumos, konyakos meggy:
Kimagozott meggyet tálban, kilónként kb 30 dkg  cukrot és 1 gr, kb 1/2 mokkáskanál szalicilt vagy
natr. benz-t keverünk  bele és  állni hagyjuk 4-24 óráig. Időnként megkeverjük, míg a cukor elolvad, a gyümölcs  levet ereszt. (Ha akad benne gyümölcslakó, álltában a tetejére feljön és leszedhető 🙂  Üvegbe töltjük a gyümölcshúst és a levét, tetejére ízlés szerint 1 evőkanál vagy  néhány üvegre akár 1 dl rumot, konyakot öntünk. A maradék levet palackokba szedjük, szintén literenként 1 ek rummal ízesítjük. Gyermekeknek ízesíthetjük mandula-aromával vagy saját tüllbezárt, megtört, belelógatott  magjával, de e nélkül is nagyon jó, kemény húsú, kiváló aromájú ínyencség. Lezárjuk, végleges helyre tesszük. Megbontás után nem romlik meg.
Jó munkát és jó étvágyat!! Üdvözlettel:  Náray család