Receptek a 2. nagy befőzéshez
Alább olyan lekvár, dzsem és szörp recepteket olvashatnak, melyek tartósítószer nélkül készülnek.
A további recepteket a titkar@elotisza.hu címre várjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Meggylekvár
: A kimagozott meggyet turmix gépben összedarálom. Rövid ideig főzöm, amíg a habot elfőtte. Utána egy kg meggyhez 40 dkg cukrot teszek. Addig főzöm a cukorral, míg az edényben kb. egy-két centivel lejjebb van a lekvár szintje. Forrón, tisztára mosott üvegekbe töltöm. Az üveg alá 2 kést teszek, így nem reped el. Ha lecseppent az üveg szélére a lekvár, tiszta, nedves konyharuhával letörlöm a tetejét, mert záráskor ez lehetőséget ad arra, hogy levegő kerüljön a lekvárba. Rácsavarom a tetőt és fejtetőre állítom az üveget. Ha nem folyik ki a lekvár, akkor jól zár a tető. Így nem kell bele tartósítószer. Fejtetőn állítva pokrócba takarom és ott hagyom kihűlni.Minden lekvárt így teszek el. Nem kell bele szalicil és nem penészedik. Ha penészedik, akkor rosszul zárt a tető, azt el kell dobni.
Jó befőzést és finom süteményeket, ételeket a lekvárral. Hné H. Zsuzsa
Feketeerdő lekvár:
Puncsos meggylekvár: