Receptek a 3. nagy befőzéshez

Alább olyan lekvár, dzsem és szörp recepteket olvashatnak, melyek tartósítószer nélkül készülnek.
A további recepteket a titkar@elotisza.hu címre várjuk.
Jó étvágyat kívánunk!





Indító receptünk:

KAJSZILEKVÁR: Hozzávalók: 1kg Gönci barackhoz 20 dkg méz vagy cukor.

A kimagozott barackot éles késsel felaprítjuk héjastul, felfőzzük, és addig rotyogtatjuk, míg besűrül. Közben sűrűn kavarjuk, le ne égjen. Ha igazán finom baracklekvárt akarunk, kevés tört magját tüllben tegyünk bele a fövés első 20-30 percében, aztán dobjuk ki. Főzzük tovább, és ha sűrül, belerakjuk az édesítőt. Először csak keveset, és addig pakoljuk, míg kijön a kívánt íz. Vigyázat, a cukortól köpködni fog! Ha mézzel csináljuk, már nem rottyantjuk fel újra. Beleönthetünk kilónként 1-2 ek. barackpálinkát/likőrt is, jól elkavarjuk együtt.  Kifőzött, még forró üvegekbe szedjük, befedjük celofánnal, rászórunk Na-benzoátot, majd fedővel vagy újabb celofánnal zárjuk és jó lassan, 3 nap alatt, letakarva hűtjük (dunsztoljuk szárazon) ki. Magját ne dobjuk ki, Legjobb B 17 vitaminforrás, ami rákellenes hatású: www.s-barackmag.hu