Receptek a nagy befőzéshez

Alább olyan recepteket olvashatnak, melyek tartósítószer nélkül készülnek.
A további recepteket a titkar@elotisza.hu címre várjuk.
Jó étvágyat kívánunk!

Lekvár és szörp (Smohai család fejlesztése)
Bármilyen gyümölcsből készíthetünk lekvárt és szörpöt az alábbiak szerint:

Az egészséges, érett gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, a nagyokat (pl barack) negyedébe vágjuk. Ízléstől és a gyümölcs fajtájától függően a tisztított gyümölcs minden kg-jához 20-80 dkg cukrot teszünk, összekeverjük, 1 napig állni hagyjuk, míg levet ereszt. Közben többször felkeverjük. A gyümölcsöt kiszedjük a levéből, gyengéden kinyomkodjuk. (Ha a sűrű lekvárt szeretjük, akkor erősen nyomkodjuk ki.)

A levet leszűrjük, felforraljuk, üvegbe töltjük, dunsztba tesszük, míg kihűl. Ez a szörp. Felforraláskor a rostok feljönnek a tetejére hab formájában. A habot szedjük le, ebből pl. fagyit lehet csinálni.
A kiszedett gyümölcs minden kg-jához kb. fele annyi cukrot keverünk, mint előzőleg. Nyeles turmix géppel összetörjük olyan mértékig, ahogy szeretjük a lekvárt (pépes – darabos), de nagy darabok ne maradjanak benne. Felforraljuk, (nem kell főzni!) üvegbe töltjük (lehetőleg csavaros, lapkával fedett üvegbe), száraz dunsztba tesszük, míg kihűl.
Tartósítószer nem szükséges!
További előnyök: nem főzzük agyon a gyümölcsöt; a levét nem kell elpárolni (mint pl. a hagyományos sárgabarack lekvárnál), hanem a lé is hasznosul, a lekvár mégis sűrű lesz; a lekvár íze jobban hasonlít a friss gyümölcs ízéhez.

Birsalmasajt, birsalmalekvár (Smohai Feri fejlesztése)
Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy, 8 liter körüli kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 percig forraljuk – a birsalmák méretétől és érettségétől függően – amíg a hús könnyen leválik a magházról. Nagy szitába vagy gyümölcsmosó kosárba öntjük, hogy a leve lecsorogjon az alátett lábosba. A birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, a hibás részeket eltávolítjuk (az esetleges férges rész nem szokott szétfőni, ügyesen ki lehet hagyni). A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk.
A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Mintegy 15-25 percig tartsuk benn tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.
Ezzel a technológiával 20 kg birsalmát 8 óra alatt fel lehet dolgozni, miközben nem kell nehéz munkát végezni. Amikor az első adagot betettük a mikróba, a kuktában ismét fel lehet tenni egy újabb adagot, és innentől egyszerre dolgozik a kukta, a mikró és mi.
A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörpöt főzünk: ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 10 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze; felforraljuk, üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük.

Jó étvágyat hozzá! Smohai Feri