Receptek a nagy befőzéshez

Alább olyan lekvár és dzsem recepteket olvashatnak, melyek cukor és tartósítószer nélkül készülnek.
A további recepteket a titkar@elotisza.hu címre várjuk.

Lekvár cukor és tartósítószer nélkül

 

Tapasztalatom szerint, teljesen felesleges tartósítószert tenni a lekvárokba, befőttekbe.

S a cukor is csak akkor kell, ha az ízlés megkívánja.(de lehet édes gyümölcsökkel helyettesíteni) 

Vizes dunszttal minden eláll, ha jó a befőttes üveg teteje ( még a meggylé is). 

A vizes dunszt lényege, hogy  a lezárt üveget újságpapírba csomagoljuk, azért hogy ne koccanjanak össze, vagy az edény aljához az üvegek. A becsomagolt üveget betesszük vízbe, és forrás után még fél óráig főzzük.

Cukor és tartósítószer nélküli befőtt:

Azt hiszem a makrobiotikusoktól tanultam a cukor és tartósítószer nélküli befőttet: a nyers gyümölcsöt (kimagozva-összevágva) üvegekbe teszem, lezárom és a vizes dunszthoz hasonlóan, főzöm 40-50 percig, majd hagyom kihűlni.

 

Száraz dunszttal is minden eláll cukor és tartósítószer nélkül, csak akkor figyelni kell a sterilitásra. Sterilizálás egy lehetséges módja: az üveget negyedig megtöltjük vízzel és (természetesen kupak nélkül) mikróban felforraljuk a vizet az üvegekben. A tetőket a szedőkanalat kifőzöm. És mindent megszárítok, vagy papírtörlővel megtörlök. A lekvárt ilyenkor nagyon forrón azonnal üvegekbe teszem, rögtön lezárom és paplanok-ruhák közé teszem a csukott üvegeket, és néhány napra otthagyom. (Málna,  ribizli esetén nem előnyös sokáig főzni, ezért ezeknél szoktam száraz dunsztot használni)

 

 A cukor és tartósítószer nélküli lekvárok egyetlen hátránya, hogy felbontva hamar (kb 1 hét) megromlik még hűtőben is, kivéve a szilvalekvárt, ezért max. 2-3 decis üvegekbe szoktam tenni.

 

Nálunk bevált lekvárok és gyümölcs kombinációk:

meggy

eper

sárgabarack – ez kicsit savanyú cukor nélkül, de azért szeretjük

őszibarack – határozottan finomabb cukor nélkül

szilva

körte

málna

meggy -cseresznye (de az igazán finom meggy cseresznye nélkül sem savanyú, de viszonylag sokáig kell főzni)

meggy-almával

ribizli-cseresznye

feketeribizli-meggy

feketeribizli-alma

feketeribizli-ringló (ringló előző évből vanl, a felesleget el szoktam tenni, de csak édesítésre használom, mert önmagában ehetetlenül édes)

 

Ribizli és fekete ribizli igazán passzírozva, mag nélkül finom

 

Almát esetleg érdemes hamarabb még akár most eltenni, amíg valamelyest még van szezonja.

 

A lekvárokat lehet lábosban vagy akár sütőben készíteni. Ha lábosban készítjük, akkor figyelni kell hogy ne égjen le, főleg az elején, amíg nem ereszt levet, meg amikor már sűrű. Ha nem nagy mennyiséget csinálunk, és nincs időnk folyamatosan kevergetni, akkor lehet sütőben mély tepsiben is készíteni, ott lassabban fő, de nem kell olyan sűrűn kevergetni.(szilvalekvárnál vagy a nagyon sűrűre főzött lekvároknál előnyös lehet)

Vagy akár lábosban kezdeni, és amikor már valamellyes “összement” (besűrűsödött) és már folyamatosan kéne kevergetni, akkor áttenni sütőbe (pl. szilvalekvárnál, ha nem üstben csináljuk).

 

Minden jót!

Varga Sára

 

 

Eperdzsem készítése tartósítószer nélkül  – elfoglalt háziasszonyoknak, akik munka után vásárolják meg az epret. (Dédanyám befőzési módszerét alakítottam át mai viszonyainknak megfelelően.)

A megmosott, lecsumázott gyümölcshöz 20-25 dkg cukrot adok kg-onként.( A gyümölcs édességétől függően ez lehet több, de kevesebb is. Így az eper íz dominál.) Fakanállal kicsit összetöröm, és elkezdem főzni – Közben előkészítem az üvegeket és a lapkákat. Az üvegeket mosogatószeres vízzel  kimosom, leöblítem.
Ha már néhány perce forr az eper, lezárom a gázt és lefedem a fazekat.
Másnap, amikor hazamegyek, folytatom a befőzést. A tiszta üvegeket még  kiforrázom, és szájukkal lefelé tiszta konyharuhára teszem. A lapkákat kifőzöm – kicsit forralom, majd leöntöm a vizet róluk, és lefedve tartom.
Az epret felteszem újra főlni, folyamatosan kevergetem. (Előnyös lángelosztó lap használata.) Legalább 20-25 percig főzöm.
Ezután, ha már elég sűrű, megtöltöm az üvegeket. A megtöltött  üveget azonnal lezárom  a lapkával és “száraz gőzbe” teszem.
Egy ruháskosarat vagy nagy gyümölcsös ládát kibélelek takaróval, konyharuhákkal. Ebbe állítom az üveg dzsemeket, és azonnal betakarom őket. Másnap reggel kiveszem és elteszem az üvegeket.
Praktikus az üvegeket egyenként papírzacskókba tenni. Erre a célra el szoktam tenni a kiürült cukros, lisztes, stb. zacskókat. Jó tartja a hőt.
Ha az üveg jól le van zárva, minden tartósítószer nélkül eláll a dzsem.

Üdvözlettel
Lukács Jánosné