Rehabilitálnák a régi tavakat

A jászszentlászlói, a móricgáti és a szanki önkormányzat, illetve ötven környékbeli gazda a napokban alapította meg a Dongér-Kelőér Egyesületet.

Azzal a céllal szövetkeztek, hogy megoldást találjanak az érintett területeken a vízvisszatartásra, vagyis a jövedelmező mezőgazdaság hosszú távú féltetételinek megteremtésére, tájgazdálkodási mintaterület kialakítására – tájékoztatta lapunkat Eördögh András jászszentlászlói biogazda, az egyesület egyik alapítója.

Elmondta, a homokhátságot egykor számtalan tó, vízállás jellemezte, ezek vizét azonban jórészt elvezették, amivel felgyorsították a szárazodást, ami egyre nagyobb károkat okoz. A megoldás első lépését a víz visszatartása, a helyi csapadékból származó vizek megtartása jelentené. Ehhez szükséges az egykori tavak rehabilitációja. A rendszer működésének elengedhetetlen feltétele ezeknek a tavaknak az időszakos túltöltése, vagyis a tavak mellett fekvő gyepeken és erdőkben sekély vizű elárasztások kialakítása. Ezzel párhuzamosan biztosítani kell, hogy csak a táj egészséges vízellátottsága szempontjából felesleges víz folyhasson el a homokhátságról.

Forrás: Petőfi Népe, 2017. április 25., Vajda Piroska cikke

Kép forrása: Certified Organic Farmers Association