Sajtóközlemény: Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

A sajtóközleményt kiadja: Kiadja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), a Levegő Munkacsoport, a WWF  Magyarország, a Kerekerdő Alapítvány és az Egyetemes Létezés  Természetvédelmi Egyesület (ETK)

 

Ne lehessen veszélyeztetett fajokra vadászni!

Budapest, 2011. április 22: A Föld Napján 113 civil szervezet Orbán  Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tiltakozott a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által, az Országos Magyar Vadászati  Védegylet elnökeként védett fajok vadászhatóságát szorgalmazó javaslata  ellen.

A civil szervezetek szerint elfogadhatatlan az a törekvés, hogy elsősorban külföldi és hazai vadászati igények kielégítése érdekében, vadászhatóvá kívánják tenni a veszélyeztetett fajokat.

A sok éves adatsorokkal rendelkező, mértékadó szakmai szervezetek adataik alapján tételesen elemezték a veszélyeztetett fajok vadászhatóvá  tételével kapcsolatos érveket.

Ezek alapján határozottan tiltakoznak az erdei szalonka, a fenyőrigó, a fürj, a vadgerle, a barátréce, az egerészölyv, a héja, a barna rétihéja, a holló, a menyét és a nyuszt vadászhatóvá tétele és a természetvédelem  intézményrendszerének módszeres gyengítése ellen.

Alább letölthető az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött nyílt levelet.

További információ:

  • Fidrich Róbert, programfelelős, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.: 06-1-216-7297, 06-70-271-5715
  • Halmos Gergő, igazgató, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, tel.: 20-331-3545
  • Móra Veronika, elnök, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, tel.: 20-480-4328


(A bevezetőben látható fotó (egerész ölyv) szerzője: Malene Thyssen, Leírás: Common buzzard (Buteo buteo) at Møgeltønder Kog, Denmark; Engedély: Dual license: GNU Free Documentation License, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5; forrás: wikipedia.org)

Kapcsolódó dokumentumok