Sólyom: példás az árvízi védekezés

Példásnak nevezte az árvíz ellen védekező szervezetek munkáját az államfő. Sólyom László a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmártonban azt mondta: jó lenne, ha az ország nem csak a bajban mutatná meg, milyen teljesítményre képes.

A köztársasági elnök az árvízi helyzetről és a védekezési munkákról hallgatott meg beszámolót a településen.

A térség vízügyi igazgatója azt mondta: az érintett részen nagyon régen épültek a gátak, így a mostani magas vízállás mellett számítottak arra, hogy megcsúsznak a töltések.

Varga László azt is közölte: eddig a Köröszugban kétmillió homokzsákot építettek be, egy vízbetörés elhárítására pedig a települések védelmére lokalizációs védvonalat alakítottak ki.

Hangsúlyozta: még legalább egy méterrel kell csökkennie a vízszintnek ahhoz, hogy megnyugtató legyen a helyzet.

A köztársasági elnök a tájékoztatók után a kunszentmártoni sportcsarnokban felkereste a veszélyeztetett területekről kitelepített embereket.

Apad a Hármas-Körös

Folyamatosan apad a Hármas-Körös. A térség vízügyi igazgatója azt mondta: a folyó tetőzése óta Gyománál 89 centimétert, Szarvasnál több mint fél métert apadt a vízszint.

Bak Sándor közölte: a két városnál május első hetében csökkenhet a harmadfokú készültségi szint alá a víz magassága.

Emlékeztetett arra, hogy a Hármas-Körös érintett szakaszán továbbra is rendkívüli az árvízvédelmi készültség, és harmadfok mellett védekeznek a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Hortobágy-Berettyón.

Korábban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta: Jász-Nagykun megyében befejezték a lokalizációs védvonal építését Szelevény, Csépa, Tiszasas, Tiszaug közelében.

Varga Miklós arra kérte a megyei védelmi bizottságot, engedje visszatérni otthonaikba a kimenekített lakosságot.

A szakemberek szerint a védvonal egy gátszakadás esetén is megfelelő védelmet nyújtana a köröszugi településeknek.

A térségben több mint 2.100 embernek kellett elhagynia otthonát, miután a töltés több helyen megrepedt.
Forrás: http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-40048 


Rendkívüli készültség közel nyolcszáz kilométeren. Sólyom László a Vásárhelyi-terv megvalósítását sürgette. – 2006. április 21.

Sólyom László köztársasági elnök ma Szolnokon és Tószegen tájékozódott az árvízhelyzetről. Ma reggel rekord vízállást mértek a Tiszán Szegednél, a Kettős- és a Hármas-Körösön Szarvasnál, illetve Kunszentmártonnál. Szolnoknál a Tisza 1006 centiméteren tetőzik. A folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán rendkívüli készültség van érvényben, a tiszai védvonalakon eddig összesen 5,2 millió homokzsákot használtak fel. Az árvíz közvetlenül országszerte húszezer embert veszélyeztet mintegy negyven településen.

Veszélyhelyzet a Hármas-Körösön
Sólyom László köztársasági elnök ma Szolnokra, majd Tószegre látogatott, hogy tájékozódjon az árvízhelyzetről. Az államfő együttérzését fejezte ki az egész ország nevében az árvíz elleni védekezésben résztvevőknek. Mint mondta: örült annak, hogy a veszélyhelyzetet kiterjesztették erre a térségre is, hiszen ezáltal az állami költségvetés finanszírozza a védekezés és a helyreállítás költségeit.

Sólyom László köszönetét fejezte ki az eddigi helytállásért, és azért, hogy szervezettség, nyugodtság, szakmaiság jellemezte az árvíz elleni védekezést a Közép-Tisza mentén. Ugyanakkor példaértékűnek nevezte a résztvevők együttműködését.

A köztársasági elnök végül arra figyelmeztetett: bebizonyosodott, hogy természeti katasztrófák rendszeresen visszatérnek, ezért a veszélyhelyzet elmúltával fel kell készülni a jövőre, és az eddiginél nagyobb léptekkel kell megvalósítani egyebek mellett a továbbfejlesztett Vásárhelyi-tervet – írja a Magyar Rádió honlapja.

Rekord vízállások folyóinkon

A Duna folyamatosan apad; reggel Bajánál 730 centimétert mértek, Mohácsnál pedig meg lehetett szüntetni az elsőfokú készültséget – derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs kora délutáni árvízvédelmi tájékoztatójából.

A Tisza Tokajnál 788 centiméter, Kisköréig apad, alatta a déli országhatárig árad. Szolnoknál 1006 centimétert mértek (az eddigi legmagasabb vízállás 1041 centi volt), a folyó itt tetőzik, Szegednél 996 centiméter – 6 centivel több, mint az eddigi legmagasabb vízállás.

A Kettős- és Hármas-Körös vízállása is több helyen meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket: Szarvasnál 978 centiméter (a csúcs ezt megelőzően 954 centiméter volt), Kunszentmártonnál 1024 centiméter (eddig 987 centi volt a legmagasabb vízállás).

A Bodrogon folytatódik az egyenletes apadás, a Maros a hazai szakaszon árad.

Rendkívüli készültség 793 kilométeren

Folyóink fővédvonalain összesen 2146 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség – tegnap még 2198 kilométeren volt. Rendkívüli fokozat van összesen 793 kilométer védvonalon a Tisza Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tiszán a Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Kettős-, és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón, összesen 744 kilométer védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 264 kilométeren a Tiszán Záhony és Tokaj között, a Lónyay főcsatornán, a Bodrogon és a Fehér-Körösön.

Elsőfokú a készültség 345 km hosszon, a Dunán Kalocsa – Baja között, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

5,2 millió homokzsákot használtak fel

A Tisza és mellékfolyói védvonalain a tartósan maga vízállások miatt továbbra is folyamatosan növekszik az árvízi jelenségek – fakadóvizek, szivárgások, töltésátázások – száma. Tiszajenő, Szelevény, Tiszasas, Kunszentmárton, Öcsöd és Kútrét térségében magasítják a töltést. A tetőzési előrejelzések megváltozása miatt az ideiglenes védművek kiépítési szintje is megváltozott: Szolnoknál 1020, Tiszaugnál 940, Szarvasnál 1000, Kunszentmárton térségében 1050 centi vízmagasságra történik a kiépítés. A Hortobágy-Berettyó magassághiányos szakaszain már kiépültek az ideiglenes védművek, a Hármas-Körös mentén várhatóan holnapra készülnek el.

Az irányító törzs reggeli közleménye szerint a tiszai védvonalakon eddig összesen 33,5 kilométeren tették magasabbá a töltéseket, és 17,7 kilométeren épültek magasparti védművek. A védekezési munkálatokhoz 5,2 millió homokzsákot használtak fel.

Húszezer embert fenyeget az ár

Jelenleg 18800 ember dolgozik a gátakon országszerte – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Dobson Tibor, a Katasztrófavédelem szóvivője. Mint mondta: 306 települést veszélyeztet az ár- és belvíz, 75 településen van rendkívüli árvízvédelmi készültség.

Az árvíz közvetlenül húszezer embert veszélyeztet 38-40 településen. Az elmúlt 24 órában kitelepítés nem volt. Eddig 521 embernek kellett elhagynia az otthonát, többségüket az elmúlt hetekben a belvíz miatt kellett kitelepíteni. A Tiszán levonuló árhullám miatt eddig 15-20 embernek kellett kiköltöznie az otthonából – tette hozzá Dobson Tibor.

Ezer katona segíti a védekezést

A Tiszánál ezer katona és 259 nemzetvédelmi egyetemi hallgató segíti a védekezést – tájékoztatott a Magyar Honvédség 5/62 Könnyű Lövészzászlóalj Sajtószolgálata. A katonák elsősorban a megyei Védelmi Bizottság azonnali végrehajtást igénylő feladataira vannak beosztva, míg az egyetemisták a Szeged belterületén szükséges árvízi védekezést segítik. A katonák 12 órás váltásban dolgoznak.

Feloldották az ivóvíz-korlátozást

Az ÁNTSZ feloldotta a Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn két hete bevezetett ivóvíz-korlátozást. A vízhálózatot fertőtlenítették, a településekre már nem szállítanak lajtoskocsikkal ivóvizet.

Az árvíz volt a témája a külügyminiszteri találkozónak Újvidéken

A jelenlegi árvízi helyzet, és áradásokkal szembeni közös fellépés gondolata uralta az Újvidéken szerdán tartott harmadik magyar-román-szerbia-montenegrói külügyminiszteri találkozót. Somogyi Ferenc magyar, Mihai-Razvan Ungureanu román és Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter megállapodott arról, hogy a három ország az eddigieknél is szervezettebben és hatékonyabban fog együttműködni a természeti katasztrófák kezelésében.

Forrás: www.mno.hu