Sólyom szerint vízellátási krízis fenyeget

Az éghajlatváltozás következményeire, így a vízhiány problémájára, a vizek minőségének javítására hívta fel a figyelmet Sólyom László köztársasági elnök a spanyolországi Zaragozában megrendezett szak-világkiállításon.

A víz és a fenntartható fejlődés témakörben megszervezett Zaragoza Expo 2008 kiállításon, a magyar nemzeti napon a köztársasági elnök úgy fogalmazott: a világon jelenleg mintegy 1,2 milliárd, azaz minden ötödik ember szenved vízhiánytól, nem jut hozzá az emberhez méltó élethez szükséges mennyiségű és minőségű vízhez. Példaként elmondta, hogy Ruanda átlagos vízfogyasztása naponta tíz liter fejenként, míg Zaragozáé száz, Los Angelesé pedig négyszáz liter. Az éghajlatváltozás hatásai következtében egyre megbízhatatlanabbá válik a felszíni vizek vízjárása, a felhalmozódó hulladék és a talajszennyezés pedig a felszín alatti vizek minőségét veszélyezteti.

A köztársasági elnök elmondta, hogy az Európai Unió becslései szerint ha így megy tovább, akkor az unió vízfogyasztása – de legalábbis vízigénye – 2030-ra hatodával lesz több mint jelenleg. Az uniós jelentésre hivatkozva Sólyom elmondta, hogy a modern vízgazdálkodás, a fenntartható termelés és fogyasztás követelményeinek érvényesítésével negyven százalékkal lehetne és kellene csökkenteni a jelenlegi vízfogyasztást. Emilio Fernandez Castano, az expó kormánybiztosa egy új, ésszerűbb vízfelhasználási kultúra létrehozását sürgette. Elmondta, hogy évente mintegy három és fél millióan halnak meg a földön rossz minőségű víztől vagy a vízhiány miatt.

Az államfő a magyar pavilon megtekintése után azt mondta: tanulságos lehet Magyarországnak, hogy Zaragoza nem volt kishitű, amikor 2002-ben pályázott a kiállítás megrendezésére. Sólyom a magyar pavilonban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át Marisol González Abadíának, az Expo Agua 2008 Zaragoza egyik vezetőjének, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Luis Frauca Remachának, a kiállítás igazgatóhelyettesének a zaragozai világkiállítás magyar pavilonjának létrehozása érdekében végzett sokoldalú tevékenysége elismeréseként.
 
Forrás: greenfo/mti