Stop a szivattyús energiatározónak

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elutasította a Magyar Villamosművek Zrt. keresetét az Aranyos-völgy térségében tervezett Sima-2 szivattyús energiatározó elvi vízjogi engedélykérelmének ügyében.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság 2010. február 11.-i ítéletével elutasította a Magyar Villamosművek Zrt. keresetét a Sima-2 szivattyús energiatározó elvi vízjogi engedélykérelmének ügyében, és megállapította, hogy a környezetvédelmi hatóság jogszerűen járt el, amikor első és másod fokú határozatában megtagadta az engedély kiadását. Az ítélet ellen a továbbiakban fellebbezésnek helye nincs.


Mint ismeretes 2006. és 2007. folyamán három gazdasági társaság (SZET Kft.; SZINERG 640 Kft; MVM Zrt.) is elindította a dél-zempléni Aranyos-völgy térségében a közel azonos területre szóló engedélyezési eljárását (környezetvédelmi és elvi vízjogi), amelyet a környezetvédelmi hatóságok minden esetben első és másod fokon is elutasítottak.

A beruházók közül a hatósági elutasításokat a SZINERG 640 Kft. és az MVM Zrt. is megtámadta a megyei bíróságon. A jelen ítélettel záruló peren kívűl még két másik van folyamatban, a fenti két cég környezetvédelmi engedélykérelmének ügyében.

Forrás: Greenfo